2008 m. vasario 12 d., antradienis

Ša, gi Kruvinasis Sekmadienis eina..



Atsimenu, kai radijo laidos "Dievai ir Demonai" metu, kurią savo laiku transliavo M-1, Tomazas ir Marazas pateikė vieną mintį, kurią norėčiau išrutulioti plačiau. Kodėl Lietuviai taip mėgsta kriminalistiką? Kodėl pusė gyventojų taip godžiai seka kiekvieną naujieną apie įvykusias žmogžudystes, vagystes? Galbūt tai netgi skatina patiems daryti nusikaltimus?

Kažkokį liguistą potraukį nusikaltimų žinioms turi vyresnio amžiaus visuomenės atstovai. Atsimenu, kai būnant kaime, bent valandai turėdavau sėdėti kaip pelė po šluota, nes "Kruvinasis Sekmadienis eina...". Suprasčiau, pasakotų apie kokius nors juokingus, nepasisekusius atsitikimus - smagu pakrizenti iš kokių nevėkšlų. Pvz., Australijoje vienas veikėjas padauginęs alkoholio, nusprendė "nupiešti saulę" policijos kieme, kitas įkaušęs "herojus" Vengijoje degalinėje įsipylė 150 litrų benzino ant savo galinės sėdynės ir lyg niekur nieko nuvažiavo.

Lietuvoje viskas kitaip. Šiandien įvyko tiek žmogžudysčių, tiek išprievartavimų, tiek vagysčių.. Net žiūrint eilinę porciją žinių mūsų laukia speciali kriminalinė dalis, skaitant laikrasčius matomi "penktieji puslapiai". Nepamirškime ir visokio plauko "krivickiškos" publicistikos. Natūraliai kyla klausimas, kodėl žmones domina tokie faktai? Nejaugi vien iš to noro pasijausti saugiu? Galbūt tai savotiškos vaiduoklių istorijos, tik su realiu pavojaus jausmu? O gal čia tas slaptas noras pasijuokti iš kaimyno? Nesuprantu.

Žinant kokią didelę įtaką žiniasklaida daro eiliniam kaimo žmogeliui, nesistebiu, kad jis vieną dieną pasiemęs kirvį nuspręs atlikti kruviną žygį, nes "kuo jis prastesnis už tą per televizorių rodytą". Todėl nesistebėkime, kad video portaluose talpinami vaizdai kaip spardoma moteris ar žudomas šuo. Jei media priemonės ir toliau eskaluos kriminalistiką, tokių kraupių vaizdinių tik daugės.

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Norėčiau galėti atsakyti į Tavo klausimą, kodėl žmonėms tai taip patinka, bet man pačiai tai nesuprantama. Kodėl kriminalai yra po kiekvienų žinių, o verslo arba kultūros naujienos - tik vakare?
Mano močiutė anksčiau irgi visus tildydavo, kai per radiją kriminalines naujienas pranešinėdavo. Aš jos paklausiau: kodėl? Ji susimąstė, ir nuo tada to nebedaro. Labai sąmoninga močiutė.

MekDrop rašė...

Manau yra pagrindinės tris priežastys, kodėl žmonės tai daro:
1) jie per saugiai gyvena, bet jiems baisių realių emocijų labai trūksta
2) žmonės domisi nusikaltimais, todėl, kad nori žinoti kaip nuo jų apsisaugoti (didelis nesaugumo jausmas)
3) žmonės domisi nusikaltimais, todėl, kad patys dėl kažkokių priežaščių norėtų tokį pakartoti, tik išvengiant klaidų... :)

Beje ne vien Lietuviams kriminalai yra labai įdomus reiškinys užtenka pažiūrėti Monster, Death Note bei panašius serialus, kad suprastum kaip giliai tokie dalykai išsišaknyję mūsų šiuolaikinėj visuomenej.

Anonimiškas rašė...

Pritariu, kad žmonės per saugiai gyvena. Karų nebuvo jau seniai, o per lietuvišką nepriklausomybę tai ir armija jau tik entuziastams arba tiems kuriems ten geriau nei namie.

Kitas momentas - tai užburtas ratas, kuriame žmonės domisi kriminaliniais įvykiais - medija juos publikuoja, nes to pageidauja auditorija - žmonių susidomėjimas tik auga. Manau, tai savaiminis mechanizmas, be išorinio įsikišimo (kaip kad PinkCity su bobute) manau nesigaus to pakeisti.

Anonimiškas rašė...

Sutinku su visų nuomonėmis. Tik norėčiau pataisyti išsireiškimą - "per saugiai gyvename". Kokie amerikonai tikrus tankus matę tik televizoriuje, o mūsų gatvėmis jie riedėjo ne tiek ir seniai.. Čia galbūt, egzistuoja tas faktorius kaip: "baisu, bet manęs neliečia. gerai. įdomu užtat":)

O pinkcity teisingai pastebėjo, kažkoks absurdas, kai "Be pykčio" tekdavo žiūrėti kelios minutės iki vidurnakčio...