2008 m. gegužės 8 d., ketvirtadienis

Daiktai, virtę klasika



Kas yra klasika? Paaiškinti trumpai ir paprastai yra gana sunku. Tai vienas iš tokių žodžių, kurių esmę supranta visi, tačiau paprašius tiksliai paaiškinti kas tai yra, ne vienas susimąsto. Galų gale vieno tikslaus apibrėžimo nėra, todėl leisiu sau (o Jūs, tikiuosi, leisit man:) šį terminą naudoti gana lanksčiai. Manau, kad klasika – objektas sustingęs laike. Tai gali būti daiktas, reiškinys, iš esmės bet kas.

Kažkada susimąsčiau: aplinkui viskas keičiasi taip greitai, kad daiktai sugebėję atlaikyti šią mėsmalę nusipelno tikros pagarbos. Į juos žiūriu kaip į senolį mačiusį Antrąjį Pasaulinį karą, o dabar naršantį internete. Žiūriu ir žaviuosi – tikiuosi ir pats ateityje būsiu toks atviras naujovėms. Nors turiu pripažinsiu, kad daugelį naujų dalykų ir madų vertinu itin skeptiškai. Kaip bebūtų, pristatau savo daiktų, virtusių klasika, penketuką.

  1. Knyga. Kažkada rašiau apie popierinės žiniasklaidos pabaigą, bet minėjau, kad knygos savo tikruoju pavidalu išliks. Dabar pagalvoju, kad jos greičiausiai priartės prie savo vystyklų – bus labai brangios, ypatingai išvaizdžios, puikiai įrištos, o jas skaitys tik pačią knygą vertinantys žmonės. Galbūt jos bus prabangių apartamentų atributas, galbūt, stiliaus detalė. Tačiau aišku, kad jos išliks.
  1. Plokštelė/LP/Vinylas. Šį išradimą daugelis jau spėjo nurašyti.. Tačiau nemanau, kad jie teisūs. Įdomu, kad šiandien vienastoks irgi paminėjo plokšteles. Faktas – jos yra kokybės, kokybiškos muzikos atspindys. Daiktas paprastas, bet ko daugiau reikia. Daugeliui jų nereikia – duokit „empatrioškes“ ir jiems užteks. Tačiau melomanai vertinantys skambesį, rinksis plokšteles dar po daugelio metų. Pastebėjau, kad iš šokių aikštelių, kur jos būdavo nepaprastai populiarios, vinylai traukiasi, tačiau tie kurie jais groja, užsitarnauja publikos pagarbos.
  1. Laikrodis. Išrastas prieš daugiau kaip šešis šimtus metų, šis nedidukas žmonių pagalbininkas net neketina trauktis iš buities. Gal jis nėra vien prietaisas rodantis laiką, dabar tai – labiau aksesuaras, tačiau pagrindinę savo funkciją vis dar atliekantis. Aš asmeniškai laikrodžius nepaprastai mėgstu. Žavėdavausi jais dar būdamas penkių metų. Nepaprastai patikdavo juos ardyti, stengtis suprasti kaip veikia. Žinau, kad ateityje turėsiu jų bent dešimtį..
  1. Automobilis. Nustebote? Aš irgi.. truputėlį :) Čia svarbu pastebėti – automobilis, kaip paprasta susiekimo priemonė gali ir išnykti. Jau dabar jie po truputį išsigimsta: važiuoja beveik be mūsų pagalbos, yra labai saugūs ir kuo toliau, tuo labiau praranda savo žavesį. Greičiausiai jie bus dideli, talpūs kiaušiniai važinėjantys negreitai, saugiai ir ekonomiškai. Puikus pasirinkimas žmonėms, kuriem svarbu nukakti iš taško A į tašką B.. Gal ir nieko čia blogo, tačiau tokie aparatai ne man. Manau, kad klasikinis – greitas, pavojingas ir netaupus automobilis išliks. Taip, tai bus brangus malonumas, bet jį rinksis tie, kuriem vairavimas yra didžiulis malonumas.
  1. Kinas. Jo išradimo pradžioje salės lūždavo nuo žiūrovų. Dabar, jei filmas tikrai geras, situacija ta pati.. Manau, kad televizija, kaip ją dabar suprantame – išnyks. Kam ji reikalinga, jei yra internetas?:) Puikiai įsivaizduoju, kaip kokius filmus galėsim žiūrėti tiesiogiai per internetą. Kokybė bus puiki, o juos nuomosimės nekeldami kojos iš namų. Susimoki kokioje nors „iToons“ tipo parduotuvėje ir žiūri filmą.

Čia buvo tik mano spėjimai ir pasvarstymai. Kokie Jūsų klasikos topai?

7 komentarai:

punktyras rašė...

Televizija, manau, išliks. Kaip radijas su vaizdu. Nes ji užpildo žmogaus poreikį stebėti. O poreikis stebėti yra žmogaus genuose. Kol nebuvo televizijos, žiūrėjom į laužo šviesą. Kine naujausių žinių nerodo. Youtube'as neatstoja žinių.

Anonimiškas rašė...

O jei tas pats youtube'as transliuos zinias?:)

Anonimiškas rašė...

„kuriem vairavimas yra didžiulis malonumas.“... Ateity, kai bus tie „dideli kiaušiniai“ ir nebereiks vairuoti, tai vairavimas niekam ir nebus malonumas, nes jo nebus. Nebent kokiuose uždarose autodromuose užsilikęs praeities reliktas.

Anonimiškas rašė...

Kad nesupratai mano minties visiskai.

Anonimiškas rašė...

gera diena, su įdomumu skaitau tavo bloga ir norėčiau pasiūlyti vieną temą. gal galėčiau parašyti asmeniškai el.paštu?

pagarbiai,

Gintare
gintkava@gmail.com

Anonimiškas rašė...

kur dingai? tavęs laukiame :)

Anonimiškas rašė...

Galbūt ir nesupratau. Tiesiog manau, kad jei jau pats automobilio vairavimas išnyks kaip reiškinys, tai ir vairavimą malonumu laikantys žmonės išnyks pasikeitus kartai ar dviem. Kaip pavyzdžiui išnyko plunksna rašantys rašytojai. O gal tokių yra, bet apie juos nieko negirdėti?