2008 m. lapkričio 18 d., antradienis

Horoskopai ir zodiakai



Tikit horoskopais? Aš ne. Anksčiau dar perskaitydavau ryte, bet paskui pastebėjau, kad šventai įtikėjęs rašoma „tiesa“ vengdavau daryti vienus ar kitus dalykus. Blogas ženklas tą daryt, blogas – aną. Atrodo, kad horoskopai panašūs į prietarus. Jei manai, kad jie veikia – tikėtina, kad taip ir bus. Gali būti ir taip, kad dienos įvykius tiesiog „pritempiam“ prie skaityto horoskopo..

Tačiau iki šiol manau, kad zodiako ženklai yra sugalvoti neveltui. Pvz., prisiminęs visus pažystamus gimusius po Liūto ženklu galiu tik patvirtinti, kad jie daugiau mažiau atitinką statistinį Liūto aprašymą. Aišku, kiekviena asmenybė skirtinga, bet bendri bruožai lieka tie patys. Įdomu ir tai, kad jei žmogus gimęs vienam ženklui einant į pabaigą, tikėtina, kad jis turės ir kito, ateinančio ženklo savybių.

Atrodytų, kad ir horoskopai turėtų būti mažų mažiausiai prasmingi. Juk net pirmieji kalendoriai buvo sudarinėjami remiantis zodiako ženklais. Ir lietuvių papročiuose daug kas siejama su Visatos ritmu. Bet plačiau patyrinėjus šį reiškinį, paaiškėja, kad tai tiesiog saviapgaulė. Kita vertus, jei jais tiki ir tai padeda, kodėl gi ne :)



Labai rekomenduoju paskaityt Rolando Maskoliūno straipsnį šia tema: http://mokslofestivalis.eu/lt/news/216/18

3 komentarai:

arnoldas rašė...

Del zmoniu savybiu, gimusiu po tam tikru zodiaku zenklu(pvz. liutu), aprasymo. Tas zmogaus charakterio savybes, bruozus butu galima maziau daugiau, pritaikyti kiekvienam zmogui, o ne tik, kad tarkim asmeniui gimusiam po tam tikru zenklu. Kiekvienam zmogui rasi bent viena atitinkacia savybe, aprasyta horoskope, zmogus iskart ir pagalvoja "vou, sutampa, gal cia is tikruju tiesa". Kokia itaka gali tureti gimimo laikas zmogaus savybems? Jokios. Horoskopai tai tik "ismislas", atliekantis entertainmento funkcija. Kas is jusu tiki, jog zvaigzdese gali pamatyti koks tu esi, kaip tau rytoj seksis ir pan.?

ispanaz rašė...

Visgi rekomenduoju dar kartą įsiskaityti R. Maskoliūno straipsnį :) Manau ten rasite visus atsakymus. Kalbant apie zodiakus - daug savybių yra bendrų ir taikomų visiems, tačiau tam tikri zodiako ženklai yra išskirtiniai.

Anonimiškas rašė...

Kaip tik iš tavo rekomenduojamo R.Maskoliūno straipsnio čia ir patekau. Įdomu, kodėl gi tavo nuomone "kai kurie ženklai yra išskirtiniai"??? Kuo išskirtiniai?
Aš mėgėjiškai domiuosi gimimo horoskopais jau keletą metų (bendrais bruožais, per daug nesismulkindama) ir tyrinėju savo draugus ir pažįstamus, ieškodama atitikimų. Nes prieš kokius 5 metus mane užkabino diskusija laidoje "Paskutinė kryžkelė". Man įdomu, kodėl išsilavinę žmonės taip bijo garsiai prisipažinti, kad ženklams būdingi bruožai daugmaž atitinka (nors privačiai teko iš jų girdėti ir kitokių nuomonių). Juk kokio nors veiklaus Avino niekada nesupainiosi su lyriškomis jausmingomis Žuvimis. Aišku, reikia dar pažiūrėti, kur tų žmonių Mėnulis ir Marsas(vyrams)/Venera(moterims). Bet mano manymu, gimimo horoskopuose tiesos yra...