2008 m. lapkričio 26 d., trečiadienis

Nocebo efektas



Skaitote vaistų dėžučių viduje esančius lapelius? Ten yra toks vienas smagus punktas – šalutinis poveikis. Perskaičius kartais net nebesinori tų tablečių gert. Net būna oficialiai pranešama, kad vaistas gali sukelti traukulius, ar net mirtį.. Atlikti tyrimai parodė, kad jeigu jūs skundžiatės dažnu galvos skausmu, sausėjančia burna, alergija, ar lakia vaizduote – galimų šalutinių poveikių geriau neskaityti.

Jei žmogų veikia nuolatinis stresas, perskaityta informacija gali sukelti nocebo efektą. Kas tas nocebo efektas? Tai placebo priešingybė, savotiškas blogasis dvynys. Jei placebo veikia teigiamai – išgerta kreidos tabletė numalšina galvos skausmą ne prasčiau už morfijų, tai nocebo efektas – priešingai, sukelia skausmą, perskaičius, kad vaistai gali sukelti tokio tipo poveikį. Nocebo nėra liga, tiesiog taip veikia mūsų smegenys.

Nocebo gali būti net mirtinas, todėl nereikia jo įsivaizduoti kaip „išsidirbinėjimo“. Šio efekto tyrimai ilgą laiką nebuvo atliekami (šiaip ar taip, toks tyrimas būtų gana žiaurus), tačiau 1960 metais viena ligoninė atliko bandymą – pacientam buvo duotas vanduo, kuriame gydytojai ištirpino elementariausią cukrų. Prieš išgeriant šį skystį, tiriamuosius įspėjo, kad jis sukels vėmimą. Rezultatas – įspūdingas: net 80% tyrimo dalyvių pasidarė bloga nuo paprasčiausio saldinto vandens.

Tikėjimas vaistu atlieka milžinišką rolę gydymo procese, todėl galimas tikėjimas šalutiniu poveikiu taip pat sėkmingai veikia žmogaus pasąmonę. Su tuo susidūriau ir aš pats. Gerdamas imunitetą stiprinančius maisto papildus, pastebėjau, kad teoriškai jie iššaukia pilvo skausmą. Aišku sunku galvoti kitaip, juk atrodo va, vakare išgėriau tabletę, šiandien atsikeliu skaudančiu pilvu – aišku, kad kalta tabletė.. Vėliau atsekiau, kad tomis dienomis tiesiog valgydavau produktus, kurių mano skrandis netoleruoja. Užtenka menkiausio sutapimo ir smegenys vaistus ima traktuoti kaip žalą. Įdomumo dėlei - po dviejų mėnesių nenaudojimo, užvakar šiuos maisto papildus pabandžiau vėl. Nagi nebeskauda nieko :)

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Hmm. Įdomu. Nežinojau tokio žodžio. Mano mama, nusipirkusi brangius naujus vaistus ir paskaičiusi tuos šalutinius poveikius, kartais jų nebegeria... O aš išvis stengiuosi negert jokių vaistų, o iš papildų geriu tik grynus mėlynių miltelius akims. Nežinau, ką daryčiau, jei susirgčiau vėžiu. Dabar atrodo, kad nesišvitinčiau, nes labai nepasitikiu tuo procesu...