2008 m. gruodžio 31 d., trečiadienis

Metų geriausi



Artėjant metų pabaigai, dauguma sudarinėja įvairiausius „Metų geriausius“, aš to kaip ir nedaryčiau, bet kadangi viskas buvo suplanuota jau prieš porą metų, pateikiu jums savo pačių pačiausių sąrašiuką. Gero skaitymo, geros šventės, gerų Naujųjų!


Geriausia metų technologija.

Tinklaraštis rašantis mokslo tematika negali pro pirštus žiūrėti į technologines naujoves. O šiais metais jų buvo kaip niekada daug.

Nominantai:

Grafenas. Nėra abejonių, kad šios technologijos atradimas sudrebino mokslo pasaulį. Tai – kiečiausia medžiaga žemėje. Gaminamas iš grafito, šis technologinis sprendimas prieinamas tik nanotechnologijų pagalba. Svarbiausias momentas – grafeno storis nėra centimetras, net ne milimetras.. Vienas atomas. Tačiau svarbiausia ne tai, svarbiausia, kad ši medžiaga nuo šiol galės būti gaminama masiniu būdu – tai ir buvo esminis lūžis.

Honda FCX Clarity automobilis. Ne, tai nėra dar viena siaubingos elektra maitinamos Toytos Prius analogija, tai visiškai naujas, vandeniliu varomas automobilis. Vandenilis – labiausiai Visatoje paplitęs elementas. Automobilyje vykstančios reakcijos galutinis produktas – vanduo, išeinantis pro duslintuvą. Ir užpildomas ne per parą, o per kelias minutes. Sakysite, kad perspektyvos jis neturi kol nebus atidirbtas vandenilio degalinių tinklas.. Bet jis jau yra.. JAV, Kalifornijoje. Aišku, ne be Terminatoriaus pagalbos.. :)

LHC (nemaišyti su LSD:) – didysis hadronų priešpriešinių srautų greitintuvas. Jo debiutas pasaulyje sulaukė daugiausiai dėmesio – apie jį rašė kas galėjo, televizijos kūrė dokumentinius filmus, specialias laidas, atsirado įvairių susibūrimų – vieni pranašavo Dievo grįžimą, kiti – juodosios skylės atsiradimą žemėje. Na nei viena, nei kita nepasitvirtino. Nors viskas užsibaigė ne ką mažiau eskaluojamu gedimu, ateitis šiam įrenginiui – šviesi.


Nugalėtojas: HONDA FCX Clarity. Net neabejokit. Pateikiu situacijos pavyzdį.
- Petrai, staigiai atvažiuokit! Jūsų dukra susižeidė!
- Velnias, o mano elektrinis Prius automobilis kaip tik krautis pradėjo.. Po 6 valandų būsiu.



Geriausias naujai atrastas blogas. Nominantai: Timo blogas, Simonos blogas, Deric Brownd‘s MindBlog.

Nugalėtojas: Niekaip negalėjau išsirinkti, nes jų tinklaraščiai panašūs bet skirtingi. Nebūtų brolis ir sesuo:) Taip, Timas ir Simona tapo geriausiu atradimu!


Geriausia metų knyga:

Nominantai:

James Clavell. Siogūnas. Nors „Shogun“ vertimas, mano manymu, turėjo būti Šogunas, o ne idiotiškai skambantis Siogunas (ištarkite žodį sviogunas. Jaučiate?:), knyga puiki. Nors nesu istorinių romanų gerbėjas, ši tikrai patiko. Iki jos nebuvau skaitęs nė vienos knygos apie Japoniją ir samurajus, galbūt todėl man ji padarė tokį įspūdį. Siužetas paremtas tikra William Adams, anglų kapitono istorija. Nesinori atskleisti siužeto, todėl pasakysiu tik tiek, kad knyga tikrai įtraukianti, užkabinanti, protinga ir su geru japonišku prieskoniu. Siekiantiem labiau susipažinti, puikiai tiks Riedančios uolos apžvalga.

Lian Hearn. Giedančios grindys. Tikėjausi kažko panašaus į „Siogūną“. Gal net geresnio. Gavau romaną apie Japoniją, parašytą skubotame stiliuje. Bet užkabina vienok:) Matyt šios šalies kultūra yra tokia įdomi, kad knygos apie ją automatiškai tampa skaitomomis. Atrodo jos yra keturios dalys, todėl skaitalo bus daug.

Haruki Murakami. Kafka pakrantėje. Sujaponėjau visai, bet šio autoriaus kūryboje kažkas yra. Man ji primena anime stiliaus multiką sumaišytą su Hitchkoko filmais. Pati knyga daug gilesnė, labiau „šizova“ lyginant su ankstesne kūryba. Patiko ir senovinio mito ikomponavimas šiuolaikiniame pasaulyje ir pats istorijos konstravimas.

Nugalėtojas: Siogūnas. Hai!



Metų greičiausi:

Nominantai:


Nugalėtojas:

Šio teksto autorius, per nepilnas 3 savaites išgimdęs magistrinį :)


Ačiū, kad skaitėte, kad buvote, iki pasimatymo kitąmet!

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

laimėjom!!!! :D vaj kaip miela. reikės broliui pranešt džiugią žinią :)

Anonimiškas rašė...

Sveikinimai "magistrinį išgimdžius" :) Optimistiškai nuteikia -- turėčiau ir savo spėti "išgimdyti", tik šiek tiek per mažesnį laiko tarpą (bet ir apimties mažiau reikia).

ispanaz rašė...

Dėkui! Svarbiausia stiprus spyris savon uodegon ;)