2009 m. vasario 9 d., pirmadienis

Norit bėgioti greičiau? Jums reikia elektros!



Na, pirštų kišti į rozetę tikrai nerekomenduoju. Bet silpna elektros srovė išties pagerina motoriką, t.y. jūsų judesius. Nors sakinys skamba kaip ištrauka iš siaubo filmo “Elektros kėdė”, tačiau tai – neseniai paskelbto mokslinio tyrimo rezultatas. Mokslininkai pasirinko 12 savanorių, kurie kasdien atlikdami įvairius pratimus, mokindavosi naudotis vairalazde (joystick). Užduotis – kaip įmanoma greičiau ir tiksliau vedžioti žymeklį laviruojant tarp kliūčių kompiuterio ekrane. Viskas buvo pakankamai sudėtinga, siekiant, kad dalyviai bėgant laikui tobulėtų.

Vieno bandymo metu, prie šešių dalyvių galvų nuspręsta prijungti elektrodus, per kuriuos buvo leidžiama silpna elektros srovė. Buvo stimuliuojama smegenų dalis, atsakingą už judesius. Po penkių dienų bandymų paaiškėjo, kad ta grupė, kuri gavo elektros dozę, su užduotimi susidoroja ženkliai geriau – tiek greičiu, tiek tikslumu.

Viena vertus, toks rezultatas džiugina – ne už kalnų dar viena priemonė, leidžianti pagerinti savo fizines galimybes, kita vertus – labai jau niūriai atrodo smegenų, prijungtų prie metalinio korpuso, vaizdinys..

4 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kineskopinis monitorius + špyžinis radiatorius (viena ranka liesti vieną, kita ranka liesti kitą) = Geresnė motorika? :D

ispanaz rašė...

man būdavo taip su klavetūra metaline apačia ir radiatorium. Nepatikdavo, bet rankų atitraukimo greitis tikrai padidejo:))

Unknown rašė...

cia nesuveike placebo efektas?

ispanaz rašė...

Kiek leidžia spėti pats eksperimentas - placebas negalėjo veikti, nes tiriamieji neįsivaizdavo kaip juos gali paveikti elektros srovė, taipogi galutinis rezultatas iškalbingas - 6 iš 6ių tiriamųjų atsakė geriau, 100 procentų, manau per daug atsitiktinei placebo galimybei.