2007 m. lapkričio 10 d., šeštadienis

Valia ir viltis

Nė karto nepagalvojote, kodėl vieniem žmonėm sekasi labiau? Na jei esate tikri lietuviai, apie tai turbūt susimąstote pakankamai dažnai. Apie tai pagalvodavau ir aš. Niekaip nesuprasdavau, ką darau ne taip. Kilo įvairių minčių: galbūt kiti yra kažkuom ypatingi, labiau verti gyventi taip, kaip gyvena, ar panašiai. Praėjo keletas metų ir supratau, kad visi šie mano svarstymai - visiškos nesąmonės. Bet visgi, o tai kur tada šuo pakastas? (Niekam nešovė mintis, iš kur gimė būtent toks pasakymas?) Galbūt mano puikioji idėja pasirodys daug kam gerai žinoma ir suprantama, bet, manau, nepakenks apie tai paskaityti dar kartą.

Neseniai teko skaityti porą straipsnių, kuriuose akcentuojama tikėjimo, vilties ir optimizmo galia. Ne, straipsniai nesivadino "Jahova jus išgelbės" ar "Išmok pats: Banko apiplėšimas". Tikslių pavadinimų neprisiminsiu, tačiau jie nagrinėjo minėtų faktorių įtaką vadybai. Viso turinio neatpasakosiu, bet norėčiau su Jumis pakalbėti apie viltį gyvenime, kaip vieną iš pagrindinių motyvacijų eiti į priekį.
Viltis psichologijoje dažnai apibūdinama kaip tikslų pasiekimo lūkesčiai. Aha. Būtent taip. Aš ilgai virškinau. Bet, manau, toks apibūdinamas - pakankamai taiklus. Pastarajį dešimtmetį kilo daug diskusijų, susijusių su vilties terminu. Buvo prieita prie išvados, kad viltis susideda iš dviejų dalių. Pirma - asmenys pradeda vykdyti savo užsibrėžtus tikslus, skatinami vidinės motyvacijos ar tam tikrų troškimų. Antra - ieškoma kitų kelių, kaip tuos tikslus įgyvendinti. Todėl teigiama, kad viltis susideda iš valios pastangų ir sugebėjimo rasti alternatyvas.
Galit nubėgt pasidaryt arbatos ir pabandyt sukrimst mano pateiktas teorijas. Aš tuo tarpu traukiu šokolado plytą iš specialaus 'šokolado stalčiaus' (turiu tokį darbe, paskirtas grynai šokoladams) ir bandau apsukti viską į gyvenimišką pusę.

Sakykime, žmogus nori pakeisti savo gyvenimą. Jis turi keletą būdų tą padaryti, tačiau neturėdamas pakankamai stiprios motyvacijos, jis gyvena šia diena ir nieko nedaro. Kita vertus, pavyzdžiu gali būti ir tas žmogus, kuris nori imti ir daryti permainas čia ir dabar, tačiau nežino nuo ko pradėti. Vienaip ar kitaip, rezultatas nesigaus toks, kokio norima. Tik žinant, kad nori keistis nuo šios sekundės (valia) ir galvoje turint konkrečius būdus (alternatyvos), kaip to pasiekti, galime būti tikri, kad mum pasiseks.

Sriūbtelnam arbatos (kavos, sulčių, spirito) ir važiuojam toliau. Prieš maždaug pusę metų, iškėliau sau tris pagrindinius tikslus. Susikūriau pusmečio planą. Dabar su šypsena galiu konstatuot, kad tikslai įgyvendinti. Sėkmė? Galbūt. O gal tikėjimas ir viltis? Kaip bebūtų planuoju toliau. Tik dabar dar labiau tikėdamas, kad esu teisingame kelyje.

Nors nepriklausau nė vienai religijai, pradedu suprasti, kad gyventi be tikėjimo ir vilties - neįmanoma. Nors sako, kad viltis - durnių motina. Bet taip pat sako, kad viltis - miršta paskutinė. Šiuo metu, galvoje sukasi viena keista idėja. Kaip žinia, visi mūsų įpročiai ir sugebėjimai, kaip kad važiavimas dviračiu, guli pasąmonėje. Galbūt, labai galbūt, tačiau kas, jei mūsų tikėjimas kažkuo irgi ten užsifiksuoja. Kaip mes nepamiršime sugebėjimo minti dviračio pedalus, gal mes nesugebėsim pamiršti ir tikėjimo objekto? Nors tai tik pasvarstymas, bet tikiu, kad taip ir yra.
Gyvenimas - mūsų rankose. Tiksliau - galvose.

Tiesa, prisiminiau straipsnio pavadinimą, gal kam bus įdomu. "The positive impact and development of hopeful leaders" / Suzanne J. Peterson, Fred Luthans.

Ramaus poilsio.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Žinai, aš pats gana ilgai ieškojau gyvenimo prasmės - desperatiškai, netvarkingai, šokinėdamas nuo vienos ideologijos prie kitos.

Po ilgo ieškojimo padariau atradimą. Yra gana paprastas būdas, kaip susigalvoti sau gyvenimo ir/arba netolimos ateities tikslus. Kam? Kad neužpultų depresija ir nuojauta, kad gyveni tik tam, kad gyvent.

1. Susirašai 101 dalyką (galima vadinti juos tikslais arba norimais rezultatais), kurį norėtume gauti/turėti/pasiekti/pajausti ir pan. savo gyvenimo metu. Bus nelengva, bet būtinai 101.
2. Susidarai prioritetą pvz topų dešimtukui ir sieki iš eilės. Ten pamatysi, kad vieni tikslai bus apibendrinantys, kiti galutiniai ir konkretūs. Kokius statyti į viršų, kaip tik nori.
3. Tada gali pasidaryti žingsnių planą kiekvienam tikslui pasiekti ir jo laikytis.

Žinoma, yra ir paprastesnis būdas. Tiesiog nusistatai metų/pusmečio tikslą. VIENĄ tikslą, nes kiti bus pasiekti pakeliui - todėl tikslas turi būti konkretus ir aiškus, sunkiai pasiekiamas (šiek tiek panašus į svajonę), bet toks, kad būtų galima sudėlioti konkrečių darbų sąrašą, kaip tą tikslą pasiekti. Pvz. mano šių metų tikslas buvo nusipirkti butą. Nerealu? Man irgi taip atrodė, bet... jei nekreipi dėmesio į niuansus, sieki tikslo bet kokia kaina, žiūrėk - viskas pildosi :)