2008 m. sausio 2 d., trečiadienis

Nepaprastai.. gražu?

Vieną dieną laukdamas autobuso ir iš sniego lipdydamas keistus padarus, prisiminiau savo pirmuosius apsilankymus meno galerijose ir muziejuose. Keliaudamas per salę, stabtelėjau šalia keistos formos daikto, pagaminto iš stiklo. Vadinu daiktu, nes kitaip pavadinti man tiesiog nesiverčia liežuvis (nerašo klaviatūra). Iš toli jis priminė nevėkšliškai sukonstruotą senio galvą. Šalia skulptūros stovėjo keletas žmonių, kurie ją aptarinėjo. Žmonės apie tą keistą stiklinį darinį taip karštai kalbėjo, kad aš sustojau ir nuėjau skulptūrą apžiūrėti iš arčiau. Prisipažinsiu, jų terminais kalbant, nieko "nepaprasto, rafinuoto ar drąsaus" neįžiūrėjau. Pirmos mintys, kilusios mano galvoje tam dariniui apibūdinti, buvo "kažkokia nesąmonė. stiklinis mėšlas".. Tačiau tada dar buvau labai jaunas, o apie meną, tuo labiau modernųjį žinojau, hm, absoliučiai nieko. Dabar, praėjus nemažai laiko, į keistąjį stiklinį objektą žiūrėčiau kitaip. Bet jau tada supratau kaip skiriasi mūsų grožio suvokimas.

Prieš porą metų sau iškėliau klausimą, į kurį atsakymo ieškau iki šiol: "Ar gali egzistuoti terminas "gražu"? Manau, kad daugelis Jūsų pirmiausia atsakytų teigiamai. Bet pabandykime pažvelgti į šią dilemą vienragiškai © (giliau).

Kas vienam patinka, nebūtinai patiks kitam ir atvirkščiai. Kiekvienas iš mūsų turi savus vertinimo kriterijus. Jie galioja viskam: menui, maistui, gėrimams, žmonėms. Kad ir kaip Jus žavėtų, pvz. Vivaldžio "Metų laikai", mažai tikėtina, kad šis kūrinys patiks tūlam lietuvaičiui, kuris nuoširdžiai žavisi "radžiais", "yvomis"
ir panašiais tautiškosios estrados "perlais". Kita vertus, jei esate didelis žalių austrių mėgėjas, aplinkiams pasirodysite keistokas (aš jas mėgstu).Taigi, situacija kebli. Bet pasikalbėkite su muzikologu, ar kulinaru ekspertu - Jus užtikrins, kad Vivaldžio net negalima lygint su dabartine estrada, o austrės yra daugelyje šalių mėgstamas delikatesas..

Tačiau ir šiuos argumentus dar kartą peržvelgus sunku teigti, kad mano nagrinėjamos savokos vienareikšmiškai egzistuoja. Beveik visais atvejais objektas vertinamas pagal pasirinktus kriterijus: išraiškingumą, originalumą ar pan. Ir jei tų kriterijų kiekis peržengia ekspertų nustatytą ribą, produktas laikomas pavykusiu. Tačiau tai nereiškia, kad automatiškai jį galime laikyti gražiu, skaniu ar panašiai. O gal aš klystu? Juk žmonių fizinę išvaizdą vertinti beveik visada galima..

Įdomumo dėlei, Jums pateikiu keletą paveikslų ir prašau Jūsų išrinkti patį gražiausią. Ne įdomiausią, ne mieliausią, bet gražiausią. Galbūt atsakymai parodys, ar "grožio sąvoka egzistuoja. Paveikslų pavadinimų ir autorių nerašau specialiai.

Dėl skonio nesiginčyjama, bet pasimušt visada galima :)

Paveikslas Nr. 1



Paveikslas Nr. 2



Paveikslas Nr. 3



Paveikslas Nr. 4



Paveikslas Nr. 5




Balsuoti prašau dešinėje pusėje. Ačiū =]

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Jau ne pirmą kartą įsitikinu, kad daugelis žmonių kiekvieną grožį suvokia vis kitaip - vienus žavi graži smulkmenėlė, kitus - jų visuma. O "populiariojo" ir profesionalaus meno pripažinimas kaipo "pagrindinio" yra ypač aršių diskusijų objektas tam tikruose sluoksniuose :).

Šiais laikais, kai kiekvienas lietuvis yra architektas, krepšinio treneris, muzikantas, dailininkas arba lenktynininkas, tapo madinga turėti savo "nuomonę" apie bemaž viską - dažnai tokią, kuri nepripažįsta jokių kitų ir savo suvokimą iškelia aukščiau - lyg jau vertintų patyręs profesionalas.

Apie dailę tegaliu pasakyti tiek - nėra gražių arba negražių paveikslų arba darbų - taip juos skirsto dažniausiai paprasti žmonės. Menininkai menui taiko tam tikrus, galima sakyti beveik objektyvius kriterijus - išbaigtumą, kompoziciją, meninę raišką ir t.t., tačiau dėl grožio dažniausiai nesiginčija - tai kiekvieno asmeninė nuomonė.

Deja, šiais laikais geresnis menas skaitosi tas, kuris patinka daugiau žmonių...

Anonimiškas rašė...

Aš labiausiai myliu vaizduotę, todėl tie kūriniai, kurie sukuria pagrindą jai, bet palieka erdvės „vidiniam pamatymui“ savaip, man yra gražiausi. Bet taip yra dabar - anksčiau kaip tik vertinau maksimaliai išbaigtus kūrinius. Grožio, jei jį galima taip vadinti, suvokimas keičiasi laikui bėgant kaip keičiasi klausoma muzika.

Anonimiškas rašė...

Ispanai, su Naujais! :)

Gal tu ir pats jau žinai, bet aš manau kad daug tiesos tavo užduotu klausimu yra Dilberto serijoje apie meną: 2x13
http://www.youtube.com/watch?v=jQ_atVgYhwk

Linkėjimai iš Telšių!

Anonimiškas rašė...

erephas, sutinku su tavo išsakytomis mintimis. Mano vykdomo balsavimo vienas iš pagrindinių tikslų ir yra išsiaiškinti, ar įmanomas teiginys, kad objektas yra gražus, jei jis atitinka daugumos žmonių vienokių ar kitokių kriterijų skaičių..

vienastoks, taiklus pastebėjimas. mano mėgstama muzika irgi keičiasi laikui bėgant, kaip ir visi kiti dalykai, kuriuos kažkaip įvertinu.

Petrai, ačiū! ir tave su naujais! Jei nesunku, brūkštelk savo telefoną man į ispanaz eta freemail taškas lt. Kažkaip sugebėjau praterioti.

Anonimiškas rašė...

Man vien pats žodis „gražu“ skamba labai subjektyviai.

Anonimiškas rašė...

Grožis yra subjektyvus dalykas. Tą tu ir akcentavai. Dėl išbaigtumo mene, man patiko vienas posakis: "kūrinys yra baigtas, kai nustoji jį tobulinti." Todėl kai kurie vieną kūrinį tobulina daugelį metų, o kiti pasitenkina ir eskizu.