2007 m. spalio 16 d., antradienis

Sapnai - neatrastas lobynas

Paruošti straipsnį šia tema planavau seniai, bet tik dabar atėjo įkvėpimas. Medžiaga, kurią pateiksiu bus tiek lietuvių autorių, tiek užsienio, tiek mano paties. Planuoju, kad tai bus keletos straipsnių ciklas, kuriuo stengsiuosi atskleisti galbūt kažkam dar nežinomus žmogaus sugebėjimus. Taigi, važiuojam..

Milžinišką savo gyvenimo laiko tarpą mes praleidžiame miegodami. Ir iš tiesų, miegas yra fenomenalus reiškinys. Jo pagalba mes pailsime tiek fiziškai, tiek protiškai. Miegas skirstomas į dvi stadijas, kurių pirma skirstoma į keturias smulkesnes:

I.
1. Žmogus lengvai snūduriuoja, gali būti lengvai pažadintas. Ši stadija trunka apie dešimt minučių. Akių judesiai lėti.
2. Lėtėja širdies ritmas, akys nebejuda, kūno temperatūra krinta, smegenų bangavimas tampa lėtesnis - smegenų biosrovės bangos keičiasi iš alfa į delta.
3, 4. Gilaus miego stadija. Vyrauja delta bangos, raumenys nebejuda, akys nebejuda. Pažadinti žmogų šioje stadijoje sunku, atsibudęs jis sunkiai susivokia aplinkoje, jaučiasi netvirtai.

II. REM (Rapid Eye Movement) stadija. Aktyvus miegas: greitėja kvėpavimas, prasideda aktyvus akių judesiai, kūną sukausto miego paralyžius. Žmonės sapnuoja.

Vidutiniška miego ciklo trukmė yra 90-110 minučių. Maždaug 50 procentų miego laiko yra praleidžiama antroje stadijoje, o apie 20-25 procentų – aktyvaus miego stadijoje. Likusius procentų pasidalija kitos miego stadijos. Vidutiniškai asmuo per aštuonių valandų periodą padarys visą ciklą per stadijas keturis arba penkis kartus. Kai žmogus užmiega, pirmasis aktyvaus miego periodas paprastai pasireiškia po 70-90 minučių. Pirmojo nakties ciklo metu aktyvaus miego periodas bus trumpesnis, gilaus miego – ilgesnis. Nakčiai slenkant tai krypsta priešingai. Vėlesni ciklai turi ilgesnius aktyvaus miego periodus ir trumpesnius gilaus miego periodus.

Pereikime prie sapnavimo ir sapnų atsiminimo. Sapnai - neatskiriama miego dalis. Ištikrųjų, sapnuojame mes visi ir visada, tačiau atsimename sapnus nedažnai. Jų atsiminimas yra tiek fiziologinis, tiek psichologinis momentas. Sapnų atsiminimas labai tiesiogiai susijęs su tuo, kada mes pabundame. Beto, standartiškai mes geriausiai atsimename rytinius sapnus. Kyla klausimas kodėl? Ryte aktyvaus miego stadija būna ilgesnė ir atsibundame rytais dažniau - to pasekoje didėja galimybė atsibusti REM stadijoje ar iš kart po jos. Laiku nubudus, didelė tikimybė, kad sapną atsiminsime. Tačiau jei miegame toliau, beveik garantuotai sapnas užmirštamas. Dažniausiai žmonės atsimena du-tris sapnus, tačiau šis skaičius priklauso nuo konkretaus individo.

Įdomu, kad galime lavinti savo sapnų atsiminimą. Treniruodamasis, per maždaug tris savaites buvau pasiekęs ~ septynių ir daugiau sapnų per naktį atsiminimą. Klausiate, kam to reikia? Na pirmiausiai, sapnus atsiminti smagu. Paskui tarsi išgyveni tuos nuotykius, tik dienos metu. Bet ši priežastis manęs tiesą sakant nedomino. Labiausiai domino galimybė sąmoningai sapnuoti.

Sąmoningas sapnavimas gali būti apibrėžtas kaip sąmoningas mąstymas REM stadijoje. T.y. žmogus supranta, kad jis yra sapne. Tai yra viena iš sapnavimo formų, pakankamai ištirta laboratorijose ir ęsanti visiškai saugi. Sąmoningo sapno metu sapnuotojo sąmonė prasiplečia: jis suvokia, kad sapnuoja, regi savo kūną, atsimena savo vardą bei savo gyvenimą būdraujant ir tuo pat metu regi, kaip sąmonė "rodo sapnų kiną". Sąmoningą sapnavimą jau ne vieną tūkstantį metų praktikuoja Tibeto jogai, kinų daosai, toltekų magai. Sąmoningo sapnavimo praktika nėra savitikslis dalykas, bet naudojama sąmoningumui plėsti, sąmonei valdyti bei dvasiniams tikslams pasiekti. Kartais jis pasireiškia spontaniškai, net netreniruojant proto, nemedituojant. Sąmoningai sapnuojantis individas gali susikurti savo sapnų pasaulį, skraidyti, išpildyti savo seksualines fantazijas. Įmanoma viskas, ką gali sugalvoti žmogaus fantazija.Vaikščiodamas ir kalbėdamas su žmonėm sapnuose, užduodamas jiems klausimus, asmuo dažniausiai kalbasi pats su savim, taip pažvelgdamas į savo pasąmonę. Sąmoningi sapnai atveria galimybę lengviau patekti į Astralinę Projekciją (apie ją bus atskiras straipsnis), geriau pažinti save, išpildyti neįmonomus dalykus - pvz. skraidymą, gal net įgalinti nuspėti ateitį, remiantis sapnų ženklais. Galimybės yra beribės.

Apie sąmoningą sapnavimą modernioji visuomenė sužinojo iš JAV rašytojo Karloso Kastanedos knygų apie indėnų toltekų magiją. Pasak rašytojo, sąmoningas sapnas būna tada, kai sapnuotojas susikoncentruoja į "antrąjį dėmesį", t.y. mato ir jaučia astraliniame lygmenyje. Sapno valdymas - svarbus momentas asmeninės galios įvaldymo kelyje.

Kalbėdamas apie sapnų programavimą K. Kastaneda išskiria esminį momentą: jeigu sapne pamatomos rankos, tai sutartinis ženklas, jog individas sapnuoja. Tuo metu sapnų kūne įsijungia sąmonė. Sapnų kūnas ir sąmonė pereina tarsi į "kito" pasaulio kontrolę, į kitą dimensiją. Miegančiajam šis įprastas fizinis pasaulis tampa kitu. Netreniruotas sapnuotojas pamiršta miegantį save ir įprasto fizinio pasaulio taisykles. Sapnuojantysis pasineria į nežinomybės sferą. Paprasta realybė sapnuojančiajam nesuvokiama, ji tampa nereali kaip sapno pasaulis būdraujančiam. Miegantysis ir sapnuojantysis atsiduria tarsi dviejuose paraleliuose nesusikertančiuose pasauliuose. Sapnuojančiajam fizinis pasaulis - kita realybė, jis užmiršta savo fizinį Aš, o būdraudamas mano, kad sapnas - iliuzija. Visiškai kitaip nutinka sąmoningam sapnuotojui, jam visa tikrovė - iliuzinė. Jis žino, kad tiek fizinis pasaulis sukurtas ir projektuojamas jo sąmonės, tiek sapnų pasaulis - nerealūs. Todėl žmogus gali valdyti ir dienos, ir nakties sapnus.

-----
Tęsinys kitame straipsnyje.

11 komentarų:

Anonimiškas rašė...

"smegenų bangavimas tampa lėtesnis" - smegenys banguoja ??? Ką reiškia lėtesnis. Atrodo, jog pats autorius nesupranta ką tai reiškia (priešingu atveju ši citata skambėtų kitaip)

Anonimiškas rašė...

Autorius kaip tik supranta ką tai reiškia, bet bando paaiškinti paprastais žodžiais, kad tokiems kaip tamstai būtų aiškiau.

Visų pirma reikia ištraukti ne porą žodžių iš konteksto, o skaityti visą sakinį. Antra, aiškiai parašyta "smegenų bangavimas tampa lėtesnis - smegenų biosrovės bangos keičiasi iš alfa į delta". Brūkšnys naudojamas šiuo atveju vietoje žodžio "tai yra". Galiu ir dar detaliau paaiškint: šioje stadijoje prasideda lėtasis miegas. Jo metu elektroencelafogramos ritmas lėtėja nuo alfa iki delta ritmo. Turbūt dabar nelabai aišku kas ta elektroencelafograma? Cituoju Wikipedia

"Elektroencefalografija (elektro… + gr. enkephalos – smegenys + ...grafija; EEG) – metodas, kuriuo matuojama smegenų biosrovė, fiksuojant elektrinius virpesius. Iš gautų signalų sprendžiama apie smegenų aktyvumą bei sąmonės būklę.

Srovės virpesių priežastys – fiziologiniai prcesai, vykstantys tarp atskirų ląstelių smegenyse, kurių elektrinės būklės (pa)kitimai padeda smegenims perdirbti informaciją. Specifinės erdvinės struktūros dėka generuotos atskirų neuronų (mini) srovės susijungia taip, kad virš jų esantys įtampos pakitimus galima išmatuoti.

Elektrinis smegenų aktyvumas gali būti užrašomas paviršiaus elektrodų dėka, juos tvirtinant prie galvos odos. Toks užrašymas vadinamas elektroencefalograma.

EEG naudojama tiriant miegą bei kitas sąmonės būsenas. Šiuo metu kuriame programinė įranga, kuria atliekama automatizuota signalų analizė."

Kaip matote, vietoje dešimties sakinių buvo panaudotas vienas, paprastiems mirtingiesiems paaiškinantis tą patį procesą. Ateityje prašau pasinaudoti paieškos sistemomis ar kitais informaciniais šaltiniais prieš skelbiant kažkokias tiesas.

Anonimiškas rašė...

Jeigu jau cituojame Wikipedia - "Electroencephalography is the neurophysiologic measurement of the electrical activity of the brain by recording from electrodes placed on the scalp or, in special cases, subdurally or in the cerebral cortex. The resulting traces are known as an electroencephalogram (EEG) and represent a summation of post-synaptic potentials from a large number of neurons. These are sometimes called brainwaves, though this use is discouraged,[1] because the brain does not broadcast electrical waves" (tiesa, nuo kada Wikipedia yra patikimas saltinis ?)

Anonimiškas rašė...

Mokslinio darbo nerašau - patikimumo pilnai užtenka. Nori kabinėtis, imk disertaciją apie miegą ir studijuok. Tema užrišama.

Anonimiškas rašė...

Nenorėjau sukelti neigiamų emocijų. Ką bandžiau pasakyti - prieš tai minėta vieta apie 'smegenų bangavimą' yra netiksli (tiesą pasakius klaidinga). Nežinau ar galiu save vadinti mokslininku, tačiau dirbu universitete ir viena iš mano domėjimosi sričių yra susijusi su žmogaus smegenų tyrinėjimais (galėčiau nurodyti tiksliau, tačiau ar verta?), tad bent šiek tiek suprantu apie ką buvo rašyta.
Man atrodo normali praktika būtų arba peržiūrėti ginčytiną vietą.

Anonimiškas rašė...

Na dirbt universitete galima ir valytoju, nuo to moksliškumo laipsnis nedidės :) juokauju.

Po teisybei, radus anoniminį gana grubų komentarą, neturėtų būti keista, kad atsakymas piktas.

Klysta visi, klystu ir aš. Natūralu, nes esu tik Vilniaus universiteto magistras, todėl žinios nėra labai gilios ir plačios. Ginčytiną vietą visada galima peržiūrėti ir pataisyti - man tik smagiau, jei tekstus skaito ir panašiais dalykais besidomintys. Tiesiog gal buvo įmanoma parinkti kitą komentaro toną ar formą.

Pagarbiai,
ispanas

Anonimiškas rašė...

Prisipažinsiu, jog itin retai bandau parašyti komentarą, tad šiuo atveju manau man pakišo koją patirtis.
Viena ko labai nenorėčiau, kad mano pasisakymai įtakotų sekantį serijos straipsnį (supratau, jog bus ir daugiau).Bent jau aš laukiu prątesimo (ne dėl to, kad galėčiau kritikuoti. Nežinau visko, nežinau daug, tad bus kažkas naujo, ko nežinojau, ar ką buvau primiršęs). Sėkmės.

Anonimiškas rašė...

Su malonumu perskaičiau strapsnį. Skaičiau visas Kastanedos knygas, net kelis kartus. Rankų pamatyt nepavyko, bet vistiek smagu.
Mokslininkas komentatoriui siūlyčiau iš esmės gerą straipsnį parašyti, nei "redaguoti" kitus. O mes paskaityti ateisim, net neanonimiškai. Kritikuot lengva, ypač literatams :))))

Anonimiškas rašė...

pradzia kaip referato kokio... o pabaiga kaip nelegalios sektos lyderio. Tikiuosi kitam straipsny nepasiulysi visiems grupiskai nusizudyt ir taip atrasti savo astralini AS, su delta smegenu bangavimu...

Aisku just kidding;) Si bei ta suzinojau naujo (iskaitant ir is tu valytojo komentaru).

Anonimiškas rašė...

labai naudingas straipsnis. aciu.

Anonimiškas rašė...

na pamaciau sapne savo rankas, jos tokios ruke, bet kas toliau, kai toliau dalyvauti processe?