2007 m. spalio 19 d., penktadienis

Sąmoningas sapnavimas: Sapnų atsiminimas

Straipsnio pradžia praėjusiame įraše.
-------

Tęsdamas pradėtą temą, norėčiau apžvelgti jau trumpai paminėtą sapnavimo metodą - sąmoningą sapnavimą. Truputį apie jį jau rašiau, taip pat įdėjau ir rašytojo K. Kastanedos minčių. Tikiu, kad kolkas skamba sudėtingai ir galbūt futuristiškai, tačiau norėčiau pabrėžti, kad sąmoningas sapnavimas yra visiškai realus dalykas. Aš pabandysiu atskleisti paprastus medotus, kaip nededant milžiniškų pastangų, patiems jo pasiekti. (Truputėlį pasistengti visgi reikės..)

Literatūros šia tema yra tikrai nemažai, tačiau žinodamas, kad dauguma Jūsų neturime daug laisvo laiko, pabandysiu visą medžiagą susiteminti ir pateikti tik praktinius metodus sąmoningam sapnavimui pasiekti.

Pirmiausia, atsakykite į klausimą: "Jūs sapnuojate?" Tikėtina, kad atsakysite neigiamai. Na nebent jūs šį straipsnį skaitote vidurnaktį ant stogo. Jei taip nėra ir į klausimą atsakėte "Ne, aš nesapnuoju", pabandykite įrodyti, kodėl atsakėte būtent taip. Tai tikrai nėra paprasta - kad ir koks realus pasaulis atrodytų, sapnuose jis būna dar realesnis. Juose mes gyvename tokioje pačioje aplinkoje, kaip ir skaitydami šį tekstą. Mes priimame pasaulį, kad ir kokis keistas jis būtų, kaip natūralų, todėl nežinant ko ieškoti, mūsų mąstymas niekada nesupras, kad esame savo pačių sukurtoje iliuzijoje. Todėl, norėdami suvokti esant iliuzinėje aplinkoje reikia suprasti, kaip veikia sapnai.

Pirmas žingsnis, kurį turite padaryti, norėdami pasiekti sąmoningumo sapnuose - tai jų atsiminimas. Jei neatsiminsite savo sapnų, net ir sapnavę sąmoningai, to nesužinosite. Todėl sapnų atsiminimas yra vienas iš svarbiausių momentų sąmoningumo praktikoje. Pakankamas miego kiekis yra nepaprastai svarbus. Pirmasis nakties sapnas paprastai būna ne ilgesnis negu 10-15 minučių, tuo tarpu po aštuonių valandų miego, sapnas gali tęstis nuo 45 minučių, iki valandos. Nepaprastai svarbu, kad savo sapnus vienaip ar kitaip pasižymėtumėte, t.y. turėtumėte savo sapnų dienoraštį. Man šis metodamas labai padėjo. Sakysite, kad atsibudę neatsimenate nieko. Tam yra speciali technika: prieš užmigdami šalia lovos pasidėkite popieriaus lapą ir pieštuką (tušinuką, parkerį, žasies plunksną, šerno koją mirkyta tuše). Atsigulę kartokite sau, kad ryte atsiminsite ką sapnavote. Tai veikia panašiai, kaip ir atsibudimas konkrečiu laiku be žadintuvo. Įpratus, mūsų organizmas veikia kaip automatas. Svarbus momentas! Tik pramerkę akis, nedudėkite! Įtemptai galvokite, apie ką sapnavote. Jei atsimenate tik detales, bandykite jas sudėlioti kaip mozaiką ir tikėtina, kad atsiminsite jei ne visą, tai didžiają dalį sapno. Iš karto pasakysiu, kad pradžioje gali ir nepavykti. Nieko tokio. Viską, net ir smulkiausius momentus, užsirašykite. Jei neatsimenate konkrečių įvykių, pasižymėkitę nuotaiką, kokioje buvote sapne. Taip, po keletos dienų ar savaičių (labai priklauso nuo konkretaus individo ir dar labiau nuo noro) Jūs turite atsiminti bent po vieną-du sapnus per naktį. Pereikite prie detalesnio užrašymo. Atsibudę naktį ar ryte, pasižymėkite nors kelias detales apie tą sapną. Aš popieriaus lapą laikydavau šalia savęs, tad didelių pastangų norint jį pasiekti, nereikėdavo. Tikėtina, kad naktį nenorėsite rašyti "Karo ir taikos", todėl keletos detalių pilnai užteks. Taip stenkitės žymėtis kiekvieną, nors ir menkiausią sapno nuotrupą. Vėliau, kai jau turėsite šiokį tokį sapnų dienoraštėlį, prieš eidami miegoti jį paskaitykite. Šia technika vadovaudamasis teksto autorius pasiekė maždaug šešių-septynių sapnų atsiminimą per naktį. Žinoma, dažnai pabusdavau, tačiau išsimiegoti tai netrukdydavo nė kiek.

Jei pastebite, kad miegate labai giliai, galite užsistatyti žadintuvą. Kadangi REM periodas būna maždaug kas 90 minučių, žadintuvą galite nusistatyti po 4.5, 6, 7.5 valandų po to, kai nueinate miegoti. Bet kaip jau rašiau, labai svarbu, atsibudus nejudėti, o pirma mintis turi būti - "Ką aš sapnavau".

-----
Tęsinys kitame straipsnyje

6 komentarai:

Aidas Bendoraitis a.k.a. archatas rašė...

Įdomu įdomu.. Nors pats ir esu ne vieną kartą sąmoningai sapnavęs, įdomu paskaityti metodikas, kaip pasiekti geresnių rezultatų. Gal reiks ir išbandyt, nes sapnai gali būti neblogas kūrybos resursas.

Anonimiškas rašė...

Sveiki, gal kiek per vėlai jau rašau, bet..
O jums nebūna, kad miego metu susapnuojate kokį epizodą, bet kokį, lėkštė su žirneliais, bėgantis ruda šuo ir tokie kasdieniški vaizdai. Jų neatsimeni taip, kaip sapnų (nes juos, bent aš atsimenu nors 1-2 ir tai kartais), nebent toks vaizdas stovi akyse visą dieną, bet jo aiškiai nesupranti, nors jauti, o po to, kai pamiršti aišku, gal ne tą pačią dieną, gal po kelių net dienų, pamatai tą pačią lėkštę arba rudą šunį. Man vis įdomu kaip čia taip gaunasi, nes dažniausiai pvz. apie rudą bėgantį šunį net minties neturi, o jį pamatai važiuojant į tokią vietą apie kurią nemąstei anądien. Girdėjai variantų, jog smegenys apie tai mąsto, tu to nejauti, bet kaip jos gali tiksliai "parodyt" mums tą epizodą? Visokių čia galima hipotezių susigalvot, bet vat nors žinot įdomu būtų į kurią čia pusę visas šitas. Nuo kuo tai priklauso, kodėl ir t.t.
Ir dar pastebėjau, kad anksčiau (prieš porą metų) tai pasikartodavo dažniau, o dabar kuo toliau, tuo rečiau. (Turiu omeny žmogaus amžių)

Unknown rašė...

Ne tau vienam taip- man tai daznai pasikartoja- atrodo nereiksmingi dalykai, bet buna juos atsikeles atsimeni, buna ne, o kaip pamatai ta vaizda, kuri matei miegodamas- tikrai zinai kad tai jau kazkur matyta... Yra nutikes ir atvejis kai ir klasiokas susingo "apsales" nuo tokio pacio fenomeno, o man isimintiniausias buvo vienas ir turbut ilgiausias epizodas- mama kalba apie teva (apie 30s-1min zodis i zody taip, kaip sapne...) Iki tol zinojau kad as sapnavau mama tai sakant, o butent ta momenta kai pradejo kalbet zinojau kad kiekviena zody as jau girdejau...

Morkiuz rašė...

o jums taip nera buve, kad kai miegi ir sapnuoji kanors staiga prisimini kad jau esi taip sapnaves, ta prasme kaip to pamirsto sapno "tesinys" nors jo samoneje nebuvo. As manau, gal tas sapnas kaip buvo pasamonej taip ir liko, o ta tesini pavyko perkelti i samoninga atminti?

Sapnuotojas rašė...

"Pirmiausia, atsakykite į klausimą: "Jūs sapnuojate?" Tikėtina, kad atsakysite neigiamai. Na nebent jūs šį straipsnį skaitote vidurnaktį ant stogo." Negaliu neisrinkti patinkanciu citatu. Sauniai rasai!

Unknown rašė...

Tai jūs gal geriau eikit astralinės kelionės mokytis... :D jei esate religinas (į vidinę dvasią ir realybę). Nors tiesa sakant samoningi sapnai ir yra žemiausias astralinės kelionės lygis, tai sapnas (beveik) bet visiškai kitoks, ir su daug kartų didesnėmis galimybėmis.... Štai linkas : http://ispanas.blogspot.lt/2007/10/astralin-projekcija.html :)