2007 m. spalio 22 d., pirmadienis

Sąmoningas sapnavimas: Sąmoningumas miegant

Tęsiamas straipsnis. Pradžia - ankstesniuose įrašuose.
-----

Turbūt nekantraujate teoriją paversti praktika. Taip ir padarykime. Šiame straipsnyje bandysiu praktiškai patarti kaip sapnuoti sąmoningai. Nors patarimų stengsiuos įdėti kaip įmanoma daugiau, atsiminkite, kad sapnavimas priklauso nuo konkretaus žmogaus. Kas tinka vienam individui, nebūtinai tiks kitam ir atvirkščiai.

Pirmas ir svarbiausias dalykas, ką turėtumėte pradėti daryti - didinti savo sąmoningumą. Negaliu net tiksliai išsireikšti, kokią įtaką sąmoningumas gyvenime daro Jums miegant. Truputis asmeninės patirties: perskaitęs apie sąmoningumą (awereness) užsienio literatūroje truputį sutrikau. Nors teoriškai suvokiau šito termino reikšmę, realiai nesupratau kaip man jį "imt ir didint". Su laiku pasidarė lengviau - palengva pradėjau suvokti, kad sąmoningumas - jutimas ir supratimas "čia ir dabar". Tikiu, kad daugeliui aiškiau nepasidarė, todėl bandysiu paaiškinti praktiškai. Gyvendamas įprastą gyvenimą, ėmiau stengtis pastebėti tas smulkmenas, kurios anksčiau praslysdavo pro akis. Atidžiai tyrinėdavau, kokia tikroji medžių lapų spalva; kaip vėjas judina žoles, į kurią pusę ir kokia maniera jos linksta; kaip kalba žmonės. Prieš atsakydamas į klausimus - stengdavausi pasverti kiekvieną žodį, kiekvieną sakinį. Pradžioje buvo gana keista ir sunku. Vėliau, su praktika, pasidarė įprasta. Šitaip sąmonė mokoma naujo įpročio: pastebėti reiškinius ir daiktus kaip neturinčius substancijos, greitai prabėgančius ir galiausiai suprojektuotus tik mūsų sąmonės. Sąmoningumo, mums prireiks sapnuojant - turime pastebėti, kad pasaulis aplink mus pasikeitęs.

Patarimas: man labai padėjo ir toks sąmoningumo kelimas: Atsigulęs ir prieš užmigdamas, aš mintyse prisimindavau visą savo dieną. Ką tiksliai veikiau, kur ėjau, ką mačiau, su kuo kalbėjau. Kuo daugiau detalių prisiminsite, tuo geriau.

Deja, vien pastebėti neatitikimų nuo tikrovės neužtenka. Dažnai sapnuose su medinėm rogėm lėkdamas per greitkelį kelių šimtų kilometrų per valandą greičiu, nesuprasdavau, jog sapnuoju. Tarsteldavau kažką panašaus į "nu ... geras". Tuo viskas ir užsibaigdavo. Kad taip neįvyktų, turime išsiugdyti įprotį tikrinti save - sapnuojame ar ne (beveik kaip Maironiškai surimuota). Gyvendami kasdienybėje, įpraskite savęs klausinėti "Ar aš sapnuoju?". Ypatingai, pamatę kažkokį neįprastą objektą ar reiškinį. Paklausę, pasižiūrėkite į savo rankas. Svarbu! Visi mano sapnuoti sąmoningi sapnai būtent taip ir prasidėdavo. Klausiate kas čia tokio ypatingo - pasižiūrėti į savo rankas. Mūsų rankos sapnuose turi savybę pasikeisti - dažnai jos išsitampo, sumažėja, susitraukia. Žiūrėdami į jas, mes matome, kad tai - ne tikras kūnas, t.y. suprantame, kad čia sapnas. Kaip jau minėjau, ši metodika man pasiteisino ir ją rekomenduoju visiems.

Patarimas: Sėkmingas patikros metodas yra pašokimas į orą. Sapnuodami Jūs nenusileisite ant žemės. Gravitacija gi neegzistuoja! Tiesa, ir čia, prieš šuolį turi eiti klausimas "Ar aš sapnuoju".

Ką domina moksliškesni metodai, pateikiu gerai žinomą S. Laberžė techniką:

1) Ryte, po spontaniško prabudimo, keletą kartų pabandykite atmintyje atkurti sapną, kol įstengsite prisiminti jį visą iki smulkmenų.
2) Pasistenkite vėl užsnūsti, kartodami „Aš noriu kitą kartą sapnuodamas prisiminti, kad sapnuoju“.
3) Pabandykite įsivaizduoti, kad vėl esate sapne, tik šįkart Jūs pilnai suvokiate, kad esate sapne ir sapnuojate.
4) Kartokite 2 ir 3 punktus tol, kol pajusite, kad tvirtai užfiksavote savo ketinimą arba - kol užmigsite.
5) Jei viskas vyks sklandžiai, Jūs greitai pajusite, kad matote sąmoningą sapną (jis nebūtinai sutaps su tuo, kurį prisiminėte).

Patarimas: Tvirtai tikėkite, kad Jum pavyks susapnuoti sąmoningą sapną. Aš sau kaliau į galvą, kad per dvi savaites man pavyks. Likus dviem dienom iki termino pabaigos, sapnavau sąmoningai. Nenuvertinkite saviįtaigos galimybių!

Taigi, metodų yra keletas. Jei jums nepatinka šie, internete yra begalės kitų, tačiau pasakyti apie jų veiksmingumą nieko negaliu.

-----
Tęsinys - kitame straipsnyje.

16 komentarų:

scania gti rašė...

Karlas Kastaneda rašė apie sapnavimą. Labai daug ir išsamiai. Neteko skaityt?

Anonimiškas rašė...

scania,

Teko. Pirmoji straipsnio dalyje "Sapnai - neatrastas lobynas" kaip tik ir įdėjau K. Kastanedos minčių. Tiesa reikia nepamiršti, kad Kastaneda visų pirma yra talentingas rašytojas - jis puikiai operuoja tikrais faktais, maišydamas juos su savo išgalvotais. Todėl skaityti reikia atsargiai, nes kaip jau minėjau, rašė jis gerai ir svarbiausia - įtaigiai:)

scania gti rašė...

Tiesą sakai. Bet kiekvienas toje knygoje gali rasti kažką sau. Kažkada Kastanedos knygas skaitėm trys draugai. Po to, kai jau buvom visi perskaitę, pabandėm pasišnekėt apie knygas. Ir nesusišnekėjom... Tarsi būtume skaitę visiškai skirtingus dalykus... :)

Anonimiškas rašė...

Tikrai taip:) Mano manymu, būtent tokiu bruožu - rašomo dalyko universalumu ir pasižymi geri rašytojai. Nors pati koncepcija yra aiški, kūrėjas mums patiems palieka susidėliot taškelius ant i.

Vilmantė Apytiksliai rašė...

šokinėt sapnuose tai man vienas baisiausių dalykų, net dabar kėdėj nusipurčiau - baisu man nesvarumas, į kosmosą tikrai neskrisiu, matyt :D

Anonimiškas rašė...

O as seniau budavau sapnuose samoninga :)
kazkaip panasiai nutiko, kad buvo neisvengiama nukristi nuo dangoraizio stogo, labai bijojau uzsimusti, bet staiga sugalvojau - vistiek gi sapnuoju ir nieko neskaudes, ir vos kritau emiau ir pradejau skristi.. Dar buna, kad kai sapnuoju baisu sapna, kai reikalai eina jame vis blogyn, begu nuo ko nors ar pan., as moku samoningai pabust. Tikrai ne tas cia prabudimas, kaip is siaubo nubundi, bet samoningai sugalvoju, kad nebenoriu sapnuoti. Niekad tokiu dalyku specialiai nesimokiau. O kokia nauda is samoningo sapnavimo?

Anonimiškas rašė...

Galiausiai per 2 savaites man irgi pavyko sapnuoti sąmoningai:)...

GyckaZ rašė...

Tokia nauda, kad galėsi vietoj košmarų sapnuoti ką tik nori, pavizdžiui skraidyti, nuvykti bet kur, būti turtingu, žaisti nba ir panašiai.Visos tavo svajonės sapne gali išsipildyti.Beje, kai sapnuojame kokį gerą sapną, tai atsibundame su gera nuotaika, tikriausiai pastebėjote, tai priklauso nuo kokių medžiagų išskiria organizmas per tam tikrus įvykius sapne, tad galite atsibusti žvalus,pailsėjęs ir dar laimingas, nes šianakt nors trumpam buvote pasiekę savo svajonę :). Bet egzistuoja ir daugiau dalykų susijųsių su sąmoningu sapnavimų, pavizdžiui astralinė projekcija arba OBE patirtys.
GyckaZ

Anonimiškas rašė...

Kai buvau mažesnis, gal aštuonių metų, sapnavau, kad pas mus namuose apsigyveno kažkokia nematoma šmekla, kartais pasirodanti laiptinėje. Sapnuodamas supratau, kad tai sapnas ir ir savęs paklausiau "ar aš sapnuoju?" ir tą pačią akimirką pabudau. Užmigęs, sapną sapnavau nuo tos pačios vietos ir taip tris kartus per vieną naktį...

Anonimiškas rašė...

Pasokimo metodas nevisada geras. As kartais sapnuose pasokdama i ora nusileidziu ant zemes. Pabandykite kvepuoti pro uzkimsta nosi sapne - duodu 100%, kad pavyks :)

Anonimiškas rašė...

RETKARCIAIS SUSAPNUOJU SAPNUS, KURIUOSE SUVOKUI TAI KAD SAPNUOJU IR JUOS GALUI VALDYTI! IKI SIOL GALVOJU, KAD TAI IPRASTA VIESIEMS, O PASIRODO, KAD KLYDAU TODEL GAL KAS GALYT PASIUYLT KOKIUS KNYGU PVZ: "Samoningi sapnai" , bet lietuvisku vertymy :) DEKUJ !

Anonimiškas rašė...

Robert A Monroe
"Journeys out of the body" 1973m
"Far journeys" 1985m
"Ultimate journey" 1994m
Yra vertimas i rusu kalba. Gaila, bet i lietuviu kalba kol kas neisversta.

Unknown rašė...

Geriausiai išnagrinėjęs sąmoninga sapnavimą yra Carlos Castaneda "The Art of Dreaming". Žinoma, lietuvių kalba nėra.. Tačiau yra Rita Banienė, kuri turi daug žinių ir praktikos apie sąmoninga sapnavimą. Ji yra parašiusi "Sapnų takai", tačiau aš jos nesu skaičiusi :)

Unknown rašė...

Ugdau savo samoningus sapnus, labai patinka, netgi euforija buna kai pabundi su protu sapne.. :) Pasakiskas jausmas

Anonimiškas rašė...

pvz man sapne rankos visada yra normalios, atspindys veidrodyje taip pat matosi aiskiai. apie skraidyma ir pasokima, kartais iseina, kartais ne. viena karta sokau gal is 5 auksto sapne ir issiteskiau ant zemes. o kartais viskas atrodo taip realu, kad priimi tai kaip realybe ir po to is tikro atsibundi.

Ananda rašė...

TAIP,TAI NUOSTABUS PATYRIMAS SUVOKTI SAPNE,KAD SANUOJU! TADA GALIMA SAMONINGAI PERSKROSTI KIAURAI VISA, KA MATAI, PVZ. VEIDRODI,IR LEKTI KUR TIK NORI, O PASIZIUREJUS I SAVO KUNA PAMATYTI LABAI GREITAI BESISUKANCIA PAGAL LAIKRODZIO RODYKLE SUTIRSTEJUSIA ENERGIJA,T.Y. SUKURIUKA. Dar tik karta save taip maciau. Skaitau Roberto A. Monroe antraja knyga apie visa TAI.