2008 m. vasario 24 d., sekmadienis

Davatkiškumas



Kažkada rašiau apie prietarus. Pastebėjau, kad pastoviai susiduriu ir su savotiška jų atmaina - davatkiškumu. Žodis galbūt neitin tautiškas, bet prasmę nusako ypač taikliai. Šios temos kontekste davatkiškumą vadinu aklu, vienpusiu tikėjimu, nepaisančiu logikos ir sveiko proto.

Štai pavyzdys. Palyginus neseniai, kai šalyje siautėjo tapšnotojas, teko bendrauti su keletu kaimo moterėlių. Didysis politikierius joms - vos ne šventasis. Atėjo tvarkos daryt, o čia visi jam blogo linki, pagalius į ratus kaišo.. Davatkiškumas - ne kitaip. Deja, tokiu nusiteikimu pasižymi ne vien neišprususios kaimo moterėlės. Yra ir sektinų pavydžių: žiūrint iš istorinės perspektyvos, tokio mąstymo pavyzdžių rasime ne vieną: nedidukas prancūzas, norėjęs užkariauti visą pasaulį; lenkų astronomas, aplenkęs laiką..

Visi tuo metu juos laikė bepročiais, bet žiūrint užsibrėžto tikslo prasme, vienam pavyko, kitas buvo labai arti savo nustatyto plano. Ši dalis man pasirodė įdomiausia: aklas davatkiškumas gali padėti pasiekti tai, kas kitiems atrodo neįmanoma. Aišku, egzistuoja tikimybė, jog viskas nutiks atvirkščiai.

Dabar taip gaunasi, kad dauguma pačių sėkmingiausių verslinikų, atradėjų ir išradėjų, mokslininkų ir keliautojų yra davatkos.. Bliamba..:)

4 komentarai:

Unknown rašė...

na man "davatka" labiau reiskia bobute, kuri 3valandas per diena praleidzia baznycioje ir kasdien eina ispazinties (ir sako tas pacias nuodemes). bet del tu atradeju ir isradeju tai sutinku, kad reikia sugalvot kazka bent pora metu anksciau nei kiti

Eziukas su kedais rašė...

gal galėtum brūkštelti man mail
eziukassukedais[at]gmail.com
lyg ir turėjau, bet neberandu tavo mail...

Anonimiškas rašė...

brukstelejau :)

A.P. rašė...

labas,
aš ne davatka, bet kartais tokia pasijaučiu... ačiū, kad priminei...