2008 m. vasario 17 d., sekmadienis

Seratoninas



Ar esate pastebėję, kad tam tikri maisto produktai turi savyje kažko, kas Jus priverčia jaustis geriau? Gal atkreipėte dėmesį į tai, kad po sunkaus darbo ar intensyvios treniruotės kūnas yra pavargęs, bet Jus užplūsta "geras jausmas", pasitenkimo banga? Šiandien norėčiau pakalbėti apie stebuklingame žmogaus kūno mechanizme esančią dalelę - seratoniną (serotoniną), kuris tiesiogiai atsakingas už mano viršuje išvardintus požymius.

Seratoninas - smegenyse glūdintis hormonas, atsakingas už žmogaus nuotaikas, miego ritmą, laimės pojūtį, seksualumą, apetitą ir t.t. Panašiai kaip ir endorfinai, seratoninas vadinamas laimės hormonu. Staigus jo sumažėjimas gali iššaukti įvairius sutrikimus: nemigą, depresiją, migreną; analogiškai serotonino padidėjimas mus priverčia jaustis pakylėtai ir laimingai. O kas nemėgsta taip jaustis?

Dabar, kai bendrais bruožais žinome kas yra seratoninas, galima pakalbėti apie tai, iš kokių šaltinių juo galime praturtinti savo smegenis. Ne, tabletyčių nesiūlysiu, paminėsiu tik įprastus produktus, savyje turinčius tikrą seratonino užtaisą. Mano nuostabai, didžiausią seratonino koncentracija yra graikiškuose riešutuose - net 25–400 mg/kg. Taip pat rekomenduočiau bananus, kiwi, ananasus ir net pomidorus - šiuose vaisiuose yra maždaug 3–30 mg/kg seratonino. Šokoladas, savyje turėdamas sąlyginai nedidelį seratonino kiekį, nuotaiką kelia stebėtinai (ypač moterims:)

Taigi, jei Jus apimtų bloga nuotaika, griebkite kastuvą arba porciją ledų su graikiškais riešutais ir šokoladu.. Kodėl kastuvą? Pamiršau paminėti, kad sunkus fizinis darbas taip pat sėkmingai pakelia seratonino kiekį Jūsų organizme, todėl, jei kartais uošvienė paprašytų sukasti daržą, pabandykite įžvelgti ir teigiamą šio reikalo pusę [;

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Bėgu į parduotuve pikti graikiškų riešūtų :D

Anonimiškas rašė...

O man organizskas maistas dabar padeda. Jauciuosi daug laimignesnis :D O gal nuo jo man pykino sunku pasakyti

Anonimiškas rašė...

Labai geras straipsnis, nereikia nei riešutų, nes pakėlė nuotaiką tas kastuvas :)

Unknown rašė...

geras srtraipsnis. as seratonino "semiuosi" is setralino turinciu vaistu, nors nuotaika padaro pastovia, bet seksualumui nepadeda. Is kur gauti seksualumo potyri?!

Jonas rašė...

Tai kaip sugauti vienaragį?

Anonimiškas rašė...

Pagauti vienaragį gali su melatoninu. :)

v rašė...

o tai aciū.nes man kaip tik seratonino trukumas,todel "sergu" bloga nuotaika,nerimu,nemiga ir t.t. pradejau gydyma vaistais,bet man labai patiko ,ka perskaiciau.taigi pabandysiu siuos produktus.ziuresime,koks bus rezultatas.:)