2008 m. birželio 9 d., pirmadienis

Kolekcijos



Visą gyvenimą nuolat ką nors kolekcionuodavau, rinkdavau. Kažkada dariau kambario reviziją ir nustebau – spintose, stalčiuose, visokiuose užkaboriuose rasdavau vienokią ar kitokią kolekciją. Nuo popieriukų su automobiliais iš kramtomos gumos "Turbo", iki pašto ženklų ir alaus kamštelių (pastaruosius renku iki šiol).

Teko paskaitinėti įvairių mokslinių straipsnių, tame tarpe ir Zigmundo Froido. Juose radau paguodžiančias eilutes: jau urviniai žmonės į savo olas tempdavo įdomius akmenis, kriaukles. Žvelgiant į dabartį – turtingas naftos magnatas neįsivaizduojamas be milžiniškos automobilių kolekcijos. Šie pasvarstymai truputėlį apramino. Buvau pradėjęs savo graužti, kad pernelyg didelė dalis finansinių išteklių nukeliauja netikslingai.

Ne taip seniai skaičiau vieno tūlo finansų guru pasvarstymus apie vienokias ar kitokias investicijas. Susidomėjau. Gal mano taip energingai kaupiamos kolekcijos galėtų būti ideali piniginė investicija? Deja. Išvardintų dalykų sąraše, į kuriuos labiausiai rekomenduojama investuoti, mano turimų daiktų nebuvo. Įdomumo dėlei pasakysiu, kad tas dėdė geriausia investicija laiko deimantus. Kurių kaina prasideda nuo trisdešimties tūkstančių litų. Galima sakyti jau investuoju.. Su mano atlyginimu, tokio akmenuko pirkimas užtruktų nežinia kiek metų.. Taigi variantas nelabai tinkamas. Žiūrint į sąrašą potencialių kolekcijų į kurias apsimoka investuoti, pamačiau mane labai sudominusį punktą – laikrodžiai.

Jau rašiau apie savo simpatiją laikrodžiams. Taigi galimybė turėti jų ne vieną, o ištisą kolekciją, bei žinoti, kad išleisti pinigai nepražus, mane tikrai „užkabino“. Garantuoju, po kelių metų vėl burbėsiu, kad nėra pinigų ir panašiai, bet turėsiu viltį, kad juos pavyko investuoti.. O ką renkate/kolekcionuojate Jūs?

8 komentarai:

Anonimiškas rašė...

O aš kažkur skaičiau, kad kolekcionavimas - šizofrenijos požymis :) Čia asš į savo daržą akmenuką :) O gal tai ir netiesa .. :)

Anonimiškas rašė...

Kažką ir aš atsimenu.. rodos tas pat Froidas ten rašė šitą palyginimą:)

Justinas rašė...

Aš tai kolekcionuoju pašto ženklus, vaikystėje pradėjau. Tačiau kalbant apie investicijas, mano žiniomis labai apsimoka investuoti į militaria - senovinius ginklus, monetas, sagas ir visa kita, kas susiję su karyba. Mano vienas pažįstamas tuo užsiima, tai patikėkit. Viena Napoleono laikų saga Lietuvoje 50 litų kainuoja, bet užsienį tu tokią jau dabar už 50 eurų parduotum. ;)

Anonimiškas rašė...

Turiu šiokią tokią monetų kolekcija, bet aš ja nelabai rūpinuosi. Dar kažkur turiu laikrodį senovinį :) Apie laikrodžius jau senokai sukau galvą... Gal reiks rimčiau kada tuo užsiimti. O gal galima būtų linką gauti to gudraus finansininko?

Anonimiškas rašė...

pasyviai renku sovietmečio atributus - medalius, įdomesnes knygas, plakatus ir pan :) o pasyviai reiškia, kad perku labai retai :)))

Anonimiškas rašė...

Hm, sagos. Originalu!

justasimus> niekaip neatgaminu, kur to autoriaus straipsnis buvo..

Na bet apie laikrodžius bus kitas straipsniukas anyway [;

Anonimiškas rašė...

Nieko tokio :) Lauksiu būtinai straipsniuko apie laikrodžius :)
Sagos man kažkaip kvailai atrodė, bet kai pamačiau kainas taip nebeatrodo... O atrodo kažkokie guzikai :D

Anonimiškas rašė...

Aš pats nieko nekolekcionuoju. Užtat įsiminė vienas mano sesės bendraklasės tėčio (koks ilgas mano santykio su tuo žmogumi pavadinimas =D) pomėgis– kolekcionuoja tušinukus. Reklaminių toje kolekcijoje nėra. Iš viso sukaupta jau keli šimtai...

Mano brolis kolekcionuoja iš aplankytų kraštų parsivežtus raktų pakabukus su tų šalių (miestų) simbolika. Turi jau apie 20.