2008 m. spalio 28 d., antradienis

Binauriniai ritmai (Binaural beats). Kas tai?



“Vienaragis” nepaprastai džiaugiasi jums pristatydamas temą, apie kurią Lietuvoje nepelnytai mažai rašoma – tai binauriniai ritmai. Ši tema yra nepaprastai įdomi ir plati, todėl Jūsų laukia straipsnių serija ir vieno eksperimento apžvalga. Viliuosi, kad tai bus pirmoji išsami šio reiškinio apžvalga lietuvių kalba.

1893 metais, vokiečių mokslininkas Heinrich Wilhelm Dove padarė fenomenalų atradimą – į žmogaus ausis tiesiogiai (per ausines) patekęs garsas skiriasi savo dažniu (garsas kairėje skiriasi nuo garso dešinėje), smegenys jį suvokia kaip vientisą junginį ir ima pulsuoti abiejų garsų dažnių skirtumu. Tiesa, garsas patenkantis į ausis neturi būti aukštesnis nei 1500 Hz, o skirtumas tarp tonų negali viršyti ~ 30Hz.

Nors tyrimai tęsėsi, šiuo pulsavimu, vėliau pavadintu binauriniu ritmu, susidomėjimas padidėjo tik po 134 metų. Gerald Oster žurnale „Scientific American“ aprašė šį atradimą ir jį papildė – pasak jo, šis efektas gali būti panaudotas neurologiniams tyrimams, Parkinsono ligos ankstyvam nustatymui ir pan. Ilgainiui buvo pastebėta, kad binauriniai ritmai gali tiesiogiai stimuliuoti smegenis ir jas palengva įvesti į norimo dažnio bangas.

Trumpam užbėgsiu įvykiam už akių. Mūsų smegenys skleidžia nedidelio dažnio bangas, kurios skiriasi priklausomai nuo to, kuo žmogus užsiima. Pvz. dirbant ar intensyviai galvojant smegenys pulsuoja maždaug 13Hz dažniu, o tuo tarpu vadinamojoje gilaus miego stadijoje – dažnis būna ne didesnis už 4.

Taigi, kaip ši teorija atrodo praktikoje? Na, viskas gana paprasta ir kartu sudėtinga. Principas toks – per ausines žmogus klausosi garso bangų, kurių dažnis sutampa su pagrindiniais smegenų veiklos dažniais. Taip smegenys yra stimuliuojamos ir ilgainiui, pasiduodamos šiai stimuliacijai jos pačios pradeda dirbti atitinkamu dažniu. Deja čia mūsų teorija byra, nes žmogaus ausis girdi didesnius nei 20 Hz dažnius. Čia ateina į pagalbą binauriniai ritmai. Principas – kaip ir rašiau pačioje pradžioje: į skirtingas ausis paduodamas truputėlį skirtingas dažnis, pvz. į kairę 200 Hz, o į dešinę 204 Hz. Smegenys suvokia šiuos garsus kaip vieną vienetą ir sukuria žemo dažnio virpesius, kurie atitinką skirtumą tarp nurodytų dažnių, šiuo atveju – 4 Hz. Šiam garsui tęsiantis, smegenys pasiduoda stimuliacijai ir palengva pačios pradeda veikt minėtu dažniu.

Galbūt jūsų galvoje jau kilo panaši mintis „ok ok, viskas labai šaunu, bet REALIAI kas man iš to?“ Šį klausimą kol kas palieku atvirą. Pasakysiu tik tiek, kad atsakymas kažkur šiame tekste.. :)


Tęsinys kitame straipsnyje.



-------

Patiem nekantriausiem ir susidomėjusiems pasiūlysiu paklausyti šio reiškinio. Nekreipkit dėmesio garsus ir tiesiog ramiai pasiklausykite. Efektas vienoks ar kitoks turėtų pasijusti jau po 10 - 15 minučių.. Bet nenustebkit, jei nieko ir nepajusit:) Pasidalinkit savo įspūdžiais. 

http://www.i-dose.us/track.php?dose_file_name=Coffee

8 komentarai:

Petras rašė...

Labas, Ispanai,

Kažikaip buvau pametęs tavo prenumeratą vienaragio, bet vakar susizgribau ir dabar jau vėl gerai :)

Įdomią temą užvedei, lauksiu tolimesnių straipsnių, o tuo tarpu, gal penktadienį dirbt žadi nelabai stipriai? Galima būtų papietaut kalvarijų Nr. 1?

Linkėjimai,
P

Anonimiškas rašė...

o! Labas! džiaugiuosi, kad patiko. manau, kad drąsiai galėsim užpietaut:)

Anonimiškas rašė...

aha.. o kaip su sveikata po tokiu "bajeriu"? imsi ir issoksi pro langa..

Anonimiškas rašė...

Ir po kai kurių komentarų galima imti ir iššokti pro langą.

Asmeniškai domėjausi šiais ritmais mėgėjiškame lygyje, esu jų nemažai klausęs. Ypatingo efekto nesu pajutęs, gal tik įsiminė vienas kartas, kai klausydamas užsimerkęs ir sustabdęs vidinį dialogą, pradėjau regėti įvairius nuostabius ir šlykščius vaizdus, netgi labiau ne vaizdiškai, o jutau tai kūnu. Na bet gal čia prieš sapnavimo būsena. Bet įkėpimo rašymui davė.

Anonimiškas rašė...

http://www.biteplius.lt/lt/2content.content_view_diary_other/1769798.164771-=(790505453?BID=11ac6050341d9d8d615259d44d9d2c46
Čia jeigu kam bus įdomu, kitos dienos peckeliojimai po klausymo.

Anonimiškas rašė...

listen. Cia pas tave labai grazu juodas fonas toks,,, puiku.com tiesiog. nzn gal tie tavo binariniai, atsiprasau binauriniai ritmai ispanijoje skamba ? cia kaip baladoja tuos tsakant medinius i medinius ... ;

Anonimiškas rašė...

O anonime.ru, jau.net paleido? Malonu :)

Na tas energy drink, tai dabar isvis nebeveikia, bet mano ausines turbut tokiu dazniu neisvysto :)

ispanaz rašė...

Martynai, ausines manau tinka ir paprastos, nes realiai tu zemu dazniu jos nekuria. I viena ausi 200Hz, i kita 204 ir voila :)