2008 m. spalio 3 d., penktadienis

Veidai Lietuvos banknotuose



Vakar kalbant su draugais, diskusijos tema pasisuko apie Lietuvos popierinius pinigus. Kaip dažniausiai ir būna analizuojant temas, viskas pasisuko į tai – kad pinigais visko nelemia, lemia didelis jų kiekis. Na, bet kalbėsiu ne apie tai. Mus sudomino eksponatai “gyvenantys ant pinigų” – iškilieji Lietuvos veikėjai.

Skaičiuojant visus dabartinėje Lietuvoje išleistus banknotus, jų yra/buvo devyni. Kiekviename iš jų pavaizduotas puikiai žinomas, ar bent gerai matytas asmuo. Išskyrus vieną, kurio ypatingos veiklos ar didžių darbų pradžioje net neatsiminėm. Lengvai atgaminom tik jo profesiją ir gimimo vietą. Keista. Nes visus kitų nuopelnus galėjom vardinti neužsikirsdami.

Žiūrėkim nuo pradžių. Vieno lito herojė – Žemaitė. Manau dauguma nemirktelėję pasakytų – garsi rašytoja, daug rašiusį apie kaimo buitį. Kiti prisimintų ir jos darbą „Marti“. Judant toliau sutinkame vyskupą Motiejų Valančių – blaivininką, švietėją, priespaudos metais žadinusį tautą. Atsimenu, net jo gimtinę – Nasrėnų kaimelį.. Penkių litų banknote pavaizduotas Jonas Jablonskis. Čia truputėlį sunkiau, bet pagalvojus keletą minučių manau daugelis prisimintų, kad būtent šis žmogus davė tai, ką mes visi naudojame kasdieną – dabartinę lietuvių kalbą. Dešimties litų nominalo atvaizde – Darius ir Girėnas. Legendiniai lakūnai perskridę Atlantą lėktuvų „Lituanika“. Asmeniškai net sunku šį milžinišką pasiekimą sudėti į vieną eilutę.. Maironis – nemažiau garsi Lietuvos asmenybė, kurio darbus gali deklamuoti daugelis. Paliekame dvidešimties litų „pinigą“ ir judame prie stambiausiųjų kupiūrų. Pirmoji jų – Jonas Basanavičius. Vėl gi – sunku trumpai nusakyti šio žmogaus indėlį. Turbūt svarbiausias žmogus paskelbiant Lietuvos nepriklausomybę. Šimto lito „atstovas“ – Simonas Daukantas, istorikas, rašytojas, pirmosios lietuviškos istorijos autorius. Stambiausioje – penkių šimtų litų kupiūroje puikuojasi Vincas Kudirka – lietuviško himno, arba tautiškos giesmės žodžių autorius.

Ką praleidau? O gi dviejų šimtų litų banknotą ir jo „portretą“ – Vydūną. Na, jis buvo.. istorikas. Ne, filosofas. Lyg mažojoje Lietuvoje gyveno. O ką parašė, ką nuveikė – mistika. Vokietijos pilietis. Na to jau perdaug. Ir dar tokioje garbingoje vietoje? Paklauskit kaimuose, kas jis per veikėjas. Beveik garantuoju, kad išgirsite „kosmonautas“ ar panašius atsakymus.. Čia jus ir palieku su atviru klausimu – neturėtų valstybinėje valiutoje atsispindėti tik patys garsiausi jos atstovai kurių nuveiktais darbais nereiktų abejoti..?

9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Na dėl Jablonskio tai atsiprašau - čia gi būtent jis yra pasakęs "alus gerti sveika"!!!

Anonimiškas rašė...

Na, nelabai tikiu, kad Vydūną net ir mažiausiai išprusę žmonės vadintų kosmonautu. : ) Bent 10 klasių pabaigusiam žmogui jis iškart iškyla kaip produktyvus rašytojas (tiksliau tariant, dramaturgas), filosofas ir aktyvus lietuvninkas. Ką parašė? „Amžina ugnis“, „Tėviškė“, „Pasaulio gaisras“, „Kur prots!“ – tai tik keletas iš veik trisdešimties jo dramų. Galbūt jis nėra tokia ryški asmenybė tūlam lietuviui, bet...

adis, „Alùs gerti nesveika“ (J.Jabl., via LKŽ) Žmonės girdi tai, ką nori girdėti... : )

Anonimiškas rašė...

Oni, nežinau nė vieno iš šių darbų.. tiesa ta, kad per visas 12 klasių apie šį veikėją neišgirdau nė vieno rimto sakinio.. p.s. pasakyčiau bent po vieną lietuvių klasikų veikalą nors mokyklą baigiau senai. Gal nėra jis toks ir žinomas?

O dėl kosmonauto, reikėjo išgirst ką per "klausimėlį" žmonės kalbėjo apie J. Basanavičių :)

Anonimiškas rašė...

Na, aš Vydūną pamenu kaip žmogų, kurio „Amžiną ugnį“ mokykloje tik iš antro karto dorai supratau. Tai ir įstrigo vyriškis atminty turbūt labiau nei kam nors kitam.

Kas dėl „Klausimėlio“... Bet juk visa tai – režisūra!!! : ))

Anonimiškas rašė...

ok, tamsta nežinot, kas yra Vydūnas, o didžioji tautos dalis nežino, kas yra 200 Lt kupiūra, taigi viskas subalansuota ir teisinga.

ispanaz rašė...

Na pasirodo ne aš vienas šią temą gvildenu.. štai lietuviškam "Playboy" analogišką straipsnį radau :) idėjinė vagystė?:)

Anonimiškas rašė...

apie idejine vagyste kalbeti nereiketu. Playboy isnarste Vyduna kaip reikiant, pakalbejo su ismanaciais zmonemis, o tu tik virtuves lygmeny pasamprotavai - ot, ka zinau, nieko nezinau:)... Be to, pasamprotavai spalio pradzioj, o Playboy irgi spali isejo. zurnalai ruosiami pries menesi, jei nezinojai, taigi tiesiog cia idejos skaldo ore,o tu ir susireiksminai:)

ispanaz rašė...

Blogo ir žurnalo straipsniai iš esmės tuo ir skiriasi :) O kas belieka, jei ne susireikšmint, gvildeni gvildeni temą, kažką parašai, atsiverti žurnalą - oplią.. Smagu, kad bent žurnalas teisingas! :)

Unknown rašė...

To Adis pilnas Jablonskio pasakymas yra toks:
,,Alus (kirčiuojama ant A) gerti sveika jeigu geri su saiku".