2008 m. lapkričio 24 d., pirmadienis

Ateities žmogus



Turbūt daugelis jau skaitėte apie itin daug dėmesio sulaukusią unikalią transplantavimo operaciją – moteriai buvo įsodinta iš jos kamieninių ląstelių išaugintos trachėjos dalis. Iki šio momento kažkodėl maniau, kad audinių, o tuo labiau žmogaus kūno dalių „užauginimas“ laboratorijose yra kažkokia tolima mistika.. Klydau. Ir smarkiai.

Minėtoji operacija yra savotiškas „Sputniko paleidimas“. Pasaulis įžengė į kitą kamieninių ląstelių panaudojimo etapą. Dabar tik laiko klausimas, kada bus išauginti plaučiai, kepenys, širdis ar galbūt net smegenys.. Be abejo, pradžioje tai bus itin sudėtinga, brangu, tačiau laikui bėgant pigs ir taps prieinama visiems. Dėl ligos, karo, ar avarijų, prarastus organus bus galima pakeisti naujais. Perspektyvos milžiniškos. Drąsus spėjimas, bet manau žmogus po truputėlį taps biologiniu robotu – dirbtinai sukurtu natūraliu organizmu, kurio visos dalys galės būt keičiamos.

Aišku, negalima pamiršti ir klonavimo, bei robotų. Skamba kaip holivudinis filmas? Manau, kad sąlyginai greitai karinės pajėgos bus pilnai robotizuotos. JAV jau kurį laiką naudoja nuotoliniu būdu valdomus žvalgybinius lėktuvus ir robotus-išminuotojus. Štai gana neseniai Pietų Korėja paskelbė apie naujos itin pažangios karinės aprangos kūrimą. Jos technologiniai sprendimai  nepaprastai pažangūs, bet JAV telepatinių šalmų, leidžiančių kareiviams įsakinėti per atstumą kūrimo užmojai dar įspūdingesni. Laikui bėgant tikėtina, kad kareiviams vaikščioti ir bėgti nepaprastu greičiu padės specialūs metaliniai skeletai, o galbūt gyvų būtybių kare išvis neliks. 

Mūšiuose pasitvirtinę išradimai įsigalės ir buityje. Manau įmanoma, kad sąnarius, kaulus galėsime pakeisti mechanizmais, kurie bus tvirtesni ir stipresni. Tapsime žmonėmis, viršijusiais savo galimybes, savotiškais Fridriko Nyčės Übermensch rasės atstovais.

Tačiau, gali būti ir taip, kad fizinė jėga taps nereikalinga. Turėsime mašinas, kurias valdysime minties pagalba.. Raumenys atrofuosis, smegenų masė didės, todėl ir pačios galvos apimtis pasikeis. Stop. Kur man tai matyta..? Atsiminiau! Taip mes dabar įsivaizduojame ateivius..

O pagalvojote apie maistą? Genetiškai modifikuoti produktai ar dirbtinė mėsa, neturinti nieko mėsiško dar ne pats blogiausias variantas. Ar tik nepirksime „čysburgerio“ skonio tablečių ar švirkštų pilnų rudo skysčio – „kolos“? Ateities žmogui, ateities maistas? Juk prieš sąlyginai nedaug laiko, vien mintis apie „po stiklu“ išaugintą žmogaus kūno dalį atrodė absurdiška..

Komentarų nėra: