2008 m. lapkričio 11 d., antradienis

Binauriniai ritmai. Eksperimentas :)


Prieš skaitant šį įrašą, rekomenduočiau perskaityti ankstesnius straipsnius.

Visą praėjusią savaitę, tiksliau kiekvieną praėjusios savaitės vakarą, bandžiau skirtingų programų generuojamus binaurinius ritmus. Tikslas paprastas – susapnuoti sąmoningą sapną šio reiškinio pagalba. Kažkodėl nusprendžiau, kad geriausias sprendimas yra viską nuo nulio sukurti pačiam. Na, gal tiesiog nepasitikėjau internete rastais „įstabaus“ efekto garso takeliais. Perklausęs jų, nusivyliau ir pradėjau kurti savus variantus. Naudojau Gnaural programą, kuri pasirodė tikrai paprasta ir suprantama.

Principas toks: beveik valandos trukmės įrašas, prasidedantis nuo ~14Hz, per penketą minučių krentantis iki 8, o vėliau iki ~6. Didžioji įrašo dalis ir yra pagrįsta 6Hz binauriniu ritmu. Tai – Theta bangų dažnis, kuris veikia medituojant, ar miegant ir sapnuojant. Prie lovos pasidėjau keletą lapų popieriaus ir tušinuką – jei netyčia įvyktų mano ilgai lauktas „gyvas sapnas“ ir pradėjau eksperimentą. Pirmos dešimt minučių buvo tikrai neįprastos. Akyse judėjo šviesios-tamsios linijos, obuoliai trūkčiojo – jaučiausi keistai. Greit pradėjau „išsijunginėt“ – porai sekundžių užmigdavau, bet greitai atsibusdavau. Dažniausiai neišlaukdavau valandos, nes kildavo nenumaldomas noras nusiimti ausines ir tiesiog ramiai užmigti. Ryte atsibusdavau normaliai, protas netemo, nesąmonių nešnekėjau ir net pro langą iššokt noro nebūdavo.. :) Deja, norimo sapno taipogi. Po trijų parų spjoviau į savo nepakartojamą kūrybą, nes užėjo keistas galvos skausmas. Sutapimas? Gal.. Padarius vienos paros pertraukėlę, skausmas dingo. Hm :) Nusprendžiau, kad nesu binaurinių ritmų profesionalas ir išbandžiau „importinę“ produkciją. Akys užkliuvo už programos, kurios dar neteko naudot – iDoser. Nieko nelaukęs, kitą naktį įsijungiau Lucid Dream programą ir beklausydamas užmigau. Atsibudau naktį nuo stipraus, visą kūną apimančio jausmo, kuris paprastai apima suvokus, kad viskas aplink tave tik sapnas.. Atsitiktinumas? Kitą naktį rezultatas panašus. Kitas dvi naktis rezultatas nulinis. Tiesa, galvos neskaudėjo. Panašu, kad tai buvo tik mano kreivų rankų rezultatas..

Rezultatai:
1. Norint „sąmoningai“ sapnuoti, binauriniai ritmai gali padėti (mano atveju padėjo), tačiau sunku nuspręsti ar tai tik binaurinių ritmų rezultatas, ar saviįtaiga.

2. Nežinant visų niuansų ir kuriant minėtus ritmus pačiam, egzistuoja tikimybė įsitaisyti gerą migreną :)

7 komentarai:

Anonimiškas rašė...

vartojau kelis kartus idoser. labai neblogas produktas. tik įdomu, ar tie visokie "feel orgasm" ir narkotiniai ritmai iš tiesų veikia? nes tokių tai nebandžiau. reiks kada pabandyti, nes visai įdomu :)

beje, ar šiems rimams nereikia geros aparatūros, t.y. ausinių? nes su prastomis ne viską gerai įsisavinsi.

ispanaz rašė...

Realiai visų nebandžiau, bet bandytieji suveikė niekaip:) (tik ką bandžiau Crystal Meth. kurio veikimas pažymėtas kaip "very strong". Rezultatas - po seanso apėmė žiovulys ir mieguistumas - efektas priešingas negu rašoma:)

O dėl ausinių, tai užtenka ir paprastų. Principe reiktų, kad ausinės jautrumas (frequency response) būtų bent 50-1500Hz. To pilnai užtenka. Brangesnės ausinės atkuria daugiau žemesnių ir aukštesnių dažnių, tačiau tai nebūtina. Vistiek pačio binaurinio ritmo - pvz. 2Hz, neišgauna nei ausinės, nei mūsų ausis jį sugauna. Čia viskas smegenyse - jos esant dviem skirtingiem dažniam "suvokia" tuos 2Hz. Realiai geresnėm ausinėm tiesiog smagiau klausytis :) ypač ten, kur binauriniai ritmai maskuojami ant viršaus įrašant įvairius garsus - traukinio važiavimą, bangų ošimą ir pan.

Tikiuosi aiškiau kaip kas :)

Anonimiškas rašė...

Nu ok. Truputį bandysiu paaiškinti iš fizikinės pusės. Turime du dažnius, tarkim, f1 = 200Hz ir f2 = 204Hz. Yra tokia trigonometrinė formulė: sin(f1)*sin(f2) = sin(f1 + f2) + sin(f1 - f2). Realiai išeina, kad sudėjus dvi bangas, turinčias skirtingą dažnį, pasigirsta dar du virpesiai, kurių dažniai yra atitinkamai pradinių suma ir skirtumas. Jokios čia mistikos nėra. O virpesiai su smegenimis sąveikauja rezonuodami, bet efektas , mano požiūriu, gali būti įmanomas tik tada, kai smegenų ir klausomos moduliacijos dažniai suvienodėja.

Fizika duoda į galvą.

ispanaz rašė...

O! Reikes pabandyt su formule paskaičiuot :) Bet jo, principas ir yra toks - susiliejus dviem bangom gaunamas binaurinis ritmas. O mistika tame, kad jų klausantis ilgainiui smegenys linkusios "pasiduoti" ir suvienodinti savo ritmą su klausomu.

Anonimiškas rašė...

Įdomus dalykas.. Tačiau man atrodo nepatikimas, nežinia kaip visi šie garsai gali paveikt smegenis.. Tad aš geriau bandysiu "natūraliais" būdais išgauti liucidinius sapnus..

ispanaz rašė...

Tai kad nėra kažkokios galimybės paveikti blogai. Ta prasme, kaip jau kažkas klausė - pro langą neiššoksi :)

O dėl natūralumo, tai manau čia pakankamai natūralus būdas. Nėra taip, kad paklausai ir op! Žinoma, pilnai sutinku, kad tai vienoks ar kitoks, bet nedidelis įsikišimas.

selftherapyLT rašė...

Kurį laiką domiuosi ir naudoju 'binaural beats'. Ką galiu pasakyt? Išbandžiau youtube esančius takelius ir man tikrai padeda susikaupti, mokytis, tačiau šitoje vietoje neakcentavai žmonėms, kad skirtingos smegenų bangos (alfa,beta,gama,delta, teta) duoda skirtingus efektus ir kokius skirtingus KONKREČIAI (alfa - relaksacija, meditacija, kad beta būsenoje dažniausiai būname ir tai budri būsena, kurioje analizuojam ir t.t. apie kiekvieną, tuomet būtų šiek tiek aiškiau). Bandžiau pagrinde alfa, nes tai padeda nusiraminti, susikaupti, ko man dažnai ir reikia besimokant. Man veikia ir esu labai patenkintas. Šalutinių poveikių dar jokių nebuvo. Kasdien naudoju po kokius tris kartus po 30min. Geriausia naudot yra ryte alfa, neseniai pabudus, tuomet dar kaip ir esam alfa būsenoje (pereinam iš alfa į beta), todėl lengviausia gauti šituos efektus (toks atsijungęs (gerąja prasme) būnu rytais :D , visiškai atsipalaidavęs). Dar naudoju, kai snaudžiu, ŽIAURIAI padeda atsipalaiduot ir pailsėt per kokias 20 minučių ir prieš miegą, iki jo likus kokiai valandai nebloga idėja paklausyti, nes nusiramini, suiima žiovulys, užsimanai miegučio ir daug lenviau užmigt bei pailsėt per naktį. Kalbant apie sąmoningus sapnus, tai bandžiau kelis kartus, bandydamas WBTB techniką (kai atsikeliu ir būnu budrus kokiąas 30-40min. paklausiau), tai nepavyko nė karto išgauti sąmoningo sapno, gal dėl to, kad man su jais neina užmigti, nes ausinės nepatogios, o gal tiesiog reikėtų pabandyti paklausyti tą laikotarpį ir paskui nueiti miegoti be binaural beats. Na, žodžiu, jeigu bandysit, tai labai rekomenduoju ne prieš užmiegant vakare klausyt, bet darant WBTB techniką, daug didesni šansai, kad pavyks (nors ir nėra jokių garantijų, tiesiog taip žmonės sako :) ir be binaurals beats labiau išeidavo sąmoningai susapnuot pera WBTB) :). Žodžiu, tiek minčių šiam kartui, eksperimentuokit ;)