2009 m. sausio 5 d., pirmadienis

Ar mums reikės pardavėjų?

Pastaruoju metu supratau vieną dalyką – nieko neišmanau čiužiniuose ir nepasitikiu pardavėjais. Na gerai, čia du dalykai. Neperseniausiai prireikė naujos lovos, o pradėjus skaičiuoti, supratau, kad mano svajonė - „king size“ dydžio lova tragiškai daug kainuoja. Išeitis visada yra – daugiau uždirbti, arba nusipirkti čiužinį. Kadangi „K“ ir „Ė“ (ne, ne karvė:), todėl tenka rinktis antrą variantą. Štai čia ir supratau, kad esu visiškai žalias, o galvoje sukosi vienintelis durnas žodis, apie kurį dažnas irgi pagalvoja išgirdęs "čiužinys".

Nusprendžiau išsiaiškinti kas prie ko, ir užtrukęs keletą minučių jau žiūrinėjau šio gamintojo puslapį. Kainos džiugino, gal net per daug, todėl pasidariau įtarus. Nusprendžiau paieškoti vartotojų atsiliepimų. Beklaidžiodamas patekau į vieną puikiai žinomą forumą. Ir ką jūs manot? Minėtas forumas turėjo ištisą virtinę diskusijų apie čiužinius. Užtrukau pusdienį, bet sužinojau visas Lietuvoje esančias čiužinių rūšis, medžiagas, kietumo laipsnius, net kainas.. Skaitant 20 temą jau tvirtai žinojau kas atitinka mano lūkesčius ir piniginę, ties 40a viskas apsivertė aukštyn kojom, o perskaičius visas 50, supratau kad svarstau dilemą, paprastai vadinamą „Kuris geresnis Bmw ar Mercedes?“.

Kitą dieną nuėjau į parduotuvę ir be jokių ceremonijų susakiau ko man tiksliai reikia. Sulaukęs pritariančio pardavėjo komentaro, užsisakiau saviškį čiužinį suprasdamas, kad tikrai neperku katės maiše. Čia ir kilo klausimas – ar mums reikalingi pardavėjai?

Imkime pavyzdį – nusprendėte pirkti sumanųjį telefoną, prisijungę prie svetainės, pvz. nežinau.lt, randate visą įmanomą informaciją, praktinius atsiliepimus, testus, lyginimus.. Belieka tik išsirinkti, nueiti į parduotuvę, pamaigyti ir nusipirkti. Garantija – pardavėjas apie pirkinį žinos keliasdešimt kartų mažiau nei jūs – nuskaitys informaciją nuo reklaminės skrajutės ir protingu veidu tai atreportuos.

Žinoma, norint įsigyti vandens maišytuvą populiarios svetainės nepadės. Bet pagalbos ranką išties forumai, ar panašios formos diskusijos. Žinoma, teks skaityti pačiam. Žmonėms, turinčius daugiau $ nei iQ, ši idėja nepatiks. Kaip ir pastoviai užimtiem. Bet pagalvokite, laiką skirtą važiavimui į parduotuvę, stovėjimą eilėse, kasoje praleisite namie. O išsirinkus norimą prekę galėsite ją užsisakyti internetu. Pigiau..

O jūs ar ieškote informacijos apie prekes internete prieš jas pirkdamas, ar vis tik pasitikite pardavėjais?

4 komentarai:

Petras rašė...

Su Naujais, Ispanai.

Kalbant apie parduotuves ir pardavejus, as su tavim beveik sutinku: tikrai, yra dalyku apie kuriuos is forumu ir siaip interneto gali suzinoti daugiau nei pardavejas kokiuose Senukuose Tevukuose ar kitur.
O vat specializuotos parduotuves - jau kas kita (geriausios aisku tos, kur nepriristos prie vieno brando). Ten zmones daznai patys naudoja tai ka parduoda, kartais patys tuose forumuose ir reiskiasi. Tada gali issisneketi su zmogum, gauti subjektyvios info, kurios tiesiog reke prakist norintis niekad nesakytu.

Bet pati parduotuve fizine forma reikalinga tam, kad galetum pasedet bent ant keliu ciuziniu pries kuri pirkdamas - joks forumas tiksliai nepasakys, ka jaucia vienas ar kitas pusmenulis ant konkretaus pavirsiaus... :))
As, pvz. norejau pirkt gera turistini peili, issirinkau internete, bet nuejau del viso pikto i parduotuve, ir isitikinau, kad mano delne jis normaliai neguli.

Anonimiškas rašė...

jo, jau įpratęs prieš ką nors perkant perskanuoti gūglą. Tvirčiau jautiesi po to pirkdamas, o kartais ir iš vis supranti, kad tau to daikto nereikia.

Parduotuvės reikalingos tokiems dalykams, kurių internetu tiesiog negali pajausti, tarkim rūbai, baldai, visokie niekučiai namams. Retas perka tokius daiktus nepamatęs jų tikrovėje ir vargu ar taip vertėtų daryti.

ispanaz rašė...

Ačiū RascalLT.

Sutinku, kai kurios nedidelės, specializuotos parduotuvės tikrai vertos aplankymo. Pvz. Hi-Fi Pasaulis (ne, ten nedirbu, giminės nedirba irgi:) Kartais ten nueinu tiesiog persimesti žodžiu kitu, ir pabandyti vieną kitą prekę.

Dėl fizinės vietos buvimo manau sunku ir diskutuoti, pajausti daiktą lygiai tiek pat svarbu kiek ir žinoti apie jį, tuo labiau net neįsivaizduoju kaip pirkti kelnes jų nepasimatavus:)

Tačiau man kilo klausimas dėl pardavėjų-konsultantų. Gal užtektų tiesiog patalpos su pavyzdžiais ir vienu žmogum paimančiu pinigus?

Anonimiškas rašė...

Aš net supermarkete klausinėju pardavėjų, ar apelsinai saldūs, ir jos dažniausiai žino. O šiaip šiandien irgi rinkausi MP3 grotuvą iš interneto. Kas gi kitas, jei ne tu pats labiausiai suinteresuotas nusipirkti būtent tau tinkamą daiktą? Juk ne pardavėjas, dirbantis už 800, kai prekių dabar tokia gausybė...
Praverčia vartotojų atsiliepimai užsienio tinklalapiuose, nors aklai jais vadovautis nereikėtų, nes kiekvienam atrodo skirtingai... Na, bet jei atsiliepimų daug, tai galima susidaryti "bendrą nuomonę".