2009 m. sausio 11 d., sekmadienis

Įdubusios kaukės efektas


Prieš keletą savaičių iš vieno neprisistačiusio skaitytojo sulaukiau įdomaus komentaro su dar įdomesne nuoroda apie “liekamuoju” vaizdu paremtą iliuziją. Iš tikrųjų nepaprastai domiuosi tokiais dalykais, o trumpame filmuke išvystas efektas tikrai užkabino, todėl kurį laiką domėjausi šia tema ir rinkau informaciją. Dabar noriu ja pasidalinti ir su jumis. Minėtas filmukas pristatė efektą, žinomą “Įdubusios kaukės” pavadinimu (Hollow Mask Effect).

Šį fenomeną 1973 metais pasauliui parodė profesorius Ričerdas Gregoris (Richard L. Gregory). Prieš bandymą jį paaiškinti privalu jį pamatyti, todėl pateikiu nuorodą, kurią ir man pasiūlė jau minėtas skaitytojas. Fone kalbantis balsas, mano jau minėto profesoriaus R. Gregorio.




Jei labai susikaupsite ir stebėsite kitoje kaukės pusėje esančius šešėlius, įdubusią kaukę galima matyti truputėlį ilgiau, tačiau ji vistiek tampa iškilusia ir kas įdomiausia, sukasi į kitą pusę!

Mūsų įprotis matyti veidus iškilusius yra toks stiprus, kad smegenys ignoruoja signalus, rodančius, kad veidas tikrai įdubęs. Užfiksavus veidą, tampa nesvarbūs net šešėliai, rodantys jo įdubimą. Smegenys taip pat dviprasmiškai interpretuoja akių pateikiamą stereoskopinį vaizdą – pasaulyje iškiusių objektų kur kas daugiau nei įdubusių. Efektas kur kas silpnesnis, jei kaukė apverčiama, o stipriausias matant įprastinį veidą.

Įdomiausia, kad mums pilnai suvokiant, kad tai iliuzija, mes vistiek ją matome. Reikia pastebėti, kad tai neparodo, jog informacija neturi įtakos regai. Tiesiog mūsų pastabumas veikia kur kas greičiau už konseptualų supratimą. Pastebėdami tam tikras detales, mes sėkmingai naudojame nuojautą ir ankstesnius gyvenimiškus patyrimus.

Norintiem savom akim išbandyti šį efektą, siūlau išsikirpti šią drakono statulėlę, ją susilankstyti ir pasiruošti nustebti. Instrukcijos čia.


Laukiu įspūdžių!

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Man irgi į tokius labai patinka paspoksot :)

Anonimiškas rašė...

gal ir skaitytu kas nors tavo bloga, bet spalvos tai kraupios pas tave, keisk greiciau ta juoda fona i koki kita, net ir isitempus neina normaliai teksto skaityti.

ispanaz rašė...

Vienaragis nėra delfi. Niekada nebuvo, niekada nebus. Visom prasmėm.

Anonimiškas rašė...

kiek bežiūrėjau, mačiau tik įdubusį veidą. taip ir nesugebėjau pamatyti iškilusio :)

ispanaz rašė...

jėga - nedažnas atvejis tikrai:)
Aš pirmą kartą žiūrėdamas irgi mačiau tik įdubimą, bet užteko vieną vienintelį kartą išvyst iškilusį veidą - viskas, nebematau kaip anksčiau.. Pabandyk stebėti tik nosį :)

Anonimiškas rašė...

to m:
koks tai nesveikas.
Bek greitai pas gydytojus :)))

Anonimiškas rašė...

kažkas lyg ir pavyko, bet vis tiek rodos nemačiau iškilusio :) kažkaip keistai :)

Domas rašė...

Ispanaz, tu nenori, kad tavo blog'as būtų patogus skaityti todėl, kad Delfi yra patogus?? :)

ispanaz rašė...

Domai, ne, nesupratai. Kolkas vienaragio dizainas orentuotas į išskirtinumą, kad tik užėjęs suprastum, jog čia kažkas kitaip.

Greitu metu ruošiuosi keltis į savą serverį, todėl keisis ir išvaizda. Kažkiek :)

O delfi popsas. Ir dizainas ten šlykštus - nors fonas baltas, nieko aš ten nerandu.

P.S. Jei monitorius geras, tekstas juodam fone labai gerai skaitosi :)

Anonimiškas rašė...

Jei tave domina optinės iliuzijos, dreamerr iš wapdream.com/blog turėjo savo universitetinį referatą Optical Illusions. Dabar man kažko neatsidaro, tai negaliu atsiųst nuorodos. Paprašyk jo, jei tau įdomu.

Anonimiškas rašė...

o man su tuo drakosu niekas nesigavo. Issilaknsciau, pasistaciau ir snipstas. gal kazka ne taip sulanksciau, gal ta galva is abieju pusiu reikia iklijuoti? nu bet vistiek kaklo nesukineja. Nesigauna ta iliuzija :(

ispanaz rašė...

Anonimiškas,

Reikia į drakoną žiūrėti viena akim ir svarbu kad geras apšvietimas būtų. Menkiausias šešėlis iliuziją sugriauna..