2009 m. sausio 20 d., antradienis

Kuris smegenų pusrutulis Jus valdo?

Pastaruoju metu itin daug dėmesio skyriau įvairiom iliuzijom paremtom kokiu nors neįprastu smegenų veikimu. Kolkas didžiausią susidomėjimą sukėlė besisukančios moters figūros iliuzija. Principas paprastas – paveiksliukas, kuriame sukasi moters figūra. Atrodo kas čia tokio – sukasi ir tiek. Tačiau visas įdomumas – į kurią pusę ji sukasi.




Jei figūra sukasi palei laikrodžio rodyklę – jūsų smegenyse dominuoja dešinys pusrutulis, jei prieš laikrodžio rodyklę – kairysis.

Dešinys pusrutulis koordinuoja: jausmus, vaizduotę, simbolius, filosofiją, religiją, dabartį ir ateitį, tikėjimą, riziką, muziką, sportą.

Kairysis: logiką, orientavimąsi, dabartį ir ateitį, strategijas, praktiškumą, kalbą ir žodžius, skaičiavimą ir pan.

O va dabar užduotis Jums – priversti figūrą suktis į priešingą pusę! Klausiate kaip tai padaryti? Jei sukasi į vieną pusę, reiškiasi sukasi į vieną.. Che, čia ir yra kabliukas, norint galima ją „pasukti“ į priešingą. Sunku tiksliai nusakyti kaip tai padaryti. Aš sėdėjau pora minučių ir spoksojau kaip ožys į naujus vartus, bet gana netikėtai ji man apsisuko. Dabar galiu sukioti į kurią noriu pusę. Mano atveju padėjo "išsklaidytas" žvilgsnis. Visai smagu, išbandykite ir būtinai papasakokite kaip sekėsi!

25 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Geras bajeris :D pradzioj sukosi pgl laikrodzio rodykle ir kaip tik teko pinigiukus paskaiciuoti, atsisuku ogi sukasi jau i kaire :D po to situacija specialiai pakartojau ir rezultatas tas pats :)

moderis rašė...

jei atsidarai langą taip, kad matytusi lygiomis dalimis - šokėja ir jos šešėlis...
šokėja sukasi pagal laikrodžio, šešėlis - prieš.

kas link šešėlio: darant loginę išvadą, kad tai 3d objekto šešėlis, plius - juda iš dešinės į kairę, viduryje kelio ilgiausias...

brr, sunkiai beskaitau ką pats prirašiau :)

Unknown rašė...

Sukosi pagal rodykle, paziurejau atvaizda veidrodyje - vis tiek pagal. Tada paziurejau dar karta - ir persisuko.Tai dabar galiu sukti i bet kuria puse arba priversti koja paisyti sinusoide ))). Smagi iliuzija

Justas Levickas rašė...

Suuper sita iliuzija!! Butu idomu jei kas placiau paaiskintu apie tuos pusrutulius kaip jie keicia vienas kita :)

keliaujanti rašė...

pradejo suktis i kita puse ta akimirka, kai jau beveik galutinai isitikinau, kad tai nesamone :)))
idomu ar taip zaidziant "treniruojasi" pusrutuliai?..

ispanaz rašė...

Na smegenų mankšta garantuota :) Manau, kad panašių tipų pratimų naudojimas gali praplėsti sąmoningumą - problemas įvertinti keliais aspektais, pvz. iš loginės pusės ir jausminės, ar atvirkščiai.

Anonimiškas rašė...

Čia tikrai jums pavyksta kada norit perjunginėt?
Na man pavyko, bet nevisada kada panoriu. Kažkaip durna skeptiška mintis kad tai tik sumontuotas ilgas gif'as kuris po kurio laiko pakeičia puse. Ar ne?

Anonimiškas rašė...

Man dabar sukasi tik pagal. Kai šią iliuziją mačiau anksčiau, ilgiau pažiūrėjus ji periodiškai keisdavo kryptį, bet, deja, ne kada aš užsinoriu...

Anonimiškas rašė...

Jei norite greiciau pasukti i priesinga puse tiesiog ziurekite i moters seseli esanti po kojomis ir isivaizduokite kad jis sukasi priesingai. tada pakele akis ir matysite norima rezultata.

Buvau si paveiksliuka atsidares su gif animatoriumi. cia jokia apgaule, tikrai veikia

Anonimiškas rašė...

pradzioje linktelk galva ir stipriau ikvepk, lengviau suksis o poto jau pajausi laikydamas galva vietoje kad ji sukinejasi ten kur nori. reiktu issamesni paaiskinimo kas vyksta su smegenais

Anonimiškas rašė...

sukioju kur noriu :)

Anonimiškas rašė...

ištiko nedidelis dejavu, kai vos pradėjus skaityti paveiksliukas pasisuko į kitą pusę ir jau maždaug žinojau ką perskaitysiu :) smagiai.

Tarasas rašė...

Jei nori, kad figura apsisuktu, nuleidi vaizda kad kojos matytusi zemiau keliu + seselis. Tuomet palauki, kol sukimasis pakint ir tada po truputi vaizda keli, kol visa mergina pradeda suktis i kita puse. :D
Idomu..

Tarasas rašė...

Stebekite pakeltos kojos galiuka. ;)

Anonimiškas rašė...

Bet idomiai, kai ji sukasi pries laikrodzio rodykle seselis sukasi su ja, o kai sukasi pagal laikrodzio rodykle, seselis sukasi i presinga puse :D

Unknown rašė...

O jus visi atkreipkit demesi i jos galva, tai ji ja pakreipusi i desine tai i kaire, taciau tai pastebima ne is karto. Del to ir atrodo kad ji sukinejasi i skirtingas puses.

Anonimiškas rašė...

hah, man ji sukosi pagal laikrodžio rodyklę (iš tikro - aš labiau linkusi į abstrakcijas ir pan), o mano mylymajam - prieš laikrodžio rodyklę (būtent dėl jo praktiško būdo ir lieka pinigų maistui ir kitiems būtiniems dalykams, kitu atveju aš viską šiaip kam nors išleisčiau). Tai prieš pradėdami draugystę suderinkit smegenų pusrutulius, kad galėtumėte pildyti vienas kitą;)

Unknown rašė...

Tikrai veikia. Kam neiseina pabandykite visiskai atsipalaiduti, trumpam uzsimerkite ir isivaizuokite kanors menisko, grazaus-sokeja suksis i desine. Tada ziuredami i jos seseli mintyse prisiminkite pitagoro ar dar kokio tiksliojo mokslo formules galvokit apie sprendima ir prades suktis i kaire :)

Anonimiškas rašė...

jo, neblogas dalykelis :) kas nuostabiausia, kad veikia :D pradziai desinen, po to kairen :D super

Anonimiškas rašė...

Geras ;D Kada noriu sukasi tai į dešinę, tai į kairę, arba momentu buvo pavykę, kad tiesiog stovi ant vienos kojos, o kita sukioja į dešinę ir į kairę pati neapsisukdama :) smagu :)

Anonimiškas rašė...

buvau bepraradusi vilti,kad nesugebu pamatyti jos besisukancios i kaire puse...bet nuleidus akis i seseli ir vel pakelus, ji persisuko! :D

Anonimiškas rašė...

Cia kas galvoja kad taip padaryta kad automatiskai ji persisuktu-netiesia. Cia tiesiog optine apgaule nes zmogaus smegenis zmogu supranta kaip fizine asmenybe kuri turi kaulus, jie gali luzti ir t.t. O si mergina neturi jokiu fiziniu savybiu. Paaiskinsiu paprasciau, pedos sukiojasi 180 laipsniu kampu, keliai plaukioja is desines i kaire taip pat kaip ir galva, nau o ta jusu isivaizuojama koja kuri sukasi tai ji irgi niekur nesisuka :D taip sukuriamas 3D vaizdas kuris imanomas tik erdveje o ne ant lapo ar tuo labiau ekrano :) Kaip paaiskintu taikomojo meno destytojai tai linijos ir taskai sukuria erdve, kuria pats ir smegenimis keiti :)

Cougar rašė...

Visai nesunku pakeist sukimosi pusę. Jei įsivaizduoji, kad mergina pakėlusi dešinę koją, ji sukasi pagal laikrodžio rodyklę, jei pakėlusi kairę - sukasi prieš laikrodžio rodyklę.

Anonimiškas rašė...

nieko jūs patys nepakeičiat, o pats paveikslėlis pasikeičia. stebekit pagal merginos prieki, papus, kuria koja ji buna pakelus ir kuri nuleista ir kaip keiciasi... nekas kitas kaip superinis darbas...

Anonimiškas rašė...

nieko jūs patys nepakeičiat, o pats paveikslėlis pasikeičia. stebekit pagal merginos prieki, papus, kuria koja ji buna pakelus ir kuri nuleista ir kaip keiciasi... nekas kitas kaip superinis darbas...