2007 m. rugpjūčio 10 d., penktadienis

Kaip sutaupyti, bet pražilti, arba "Važiavimo viešuoju transportu be bilietėlių įpatumai"

Kadangi darbe nepagailėjo ir davė laptopą, pagaliau galiu blog'int pakankamai operatyviai:)


Kadangi savaitgalį išvykstu į elektroninės muzikos festivalį, pinigų kaip niekada trūksta. Tad nusprendžiau taupyti visais įmanomais būdais. Vienas iš jų - važiavimas viešuoju transportu be bilietų. Prabėgo trejetas dienų ir planas vyko sėkmingai. Tiesa sėkmė turėjo kažkada pasibaigti..
Taupymo programa "Sutaupyk bet pražilk" vykdoma taip: nusiperki vieną talonėlį, įlipi į bet kokį viešąjį transportą. Nuo čia prasideda linksmybės. Įlipęs pirmiausiai gerai apsidarai, atidžiai ištyrinėji visus autobuse/troleibuse esančius žmones (nieko gero jei autobusas pilnutėlis) ir surandi galimus kandidatus į kontrolierius. Peržvelgi ar jie neturi aukštų apykaklių, po kuriomis galėtų slėpti pažymėjimą. Tokiu atmetimo principu, susirandi pora įtariamųjų. Atsistoji prie pat komposterio, pasiimi į rankas bilietėlį ir lauki.. Jei važiavimo metu tikėtini kontrolieriai neatsistoja, ar neišsitraukia pažymėjimų, galima pereiti prie antros plano dalies. Važiuojant pirmiausia reikia stebėti, ar sekančioje stotelėje nėra žymiojo "Raudono autobusiuko". Jei nėra, valio! Stebim žmones esančius stotelėje, ieškom potencialių kontrolierių. Atskirti juos pakankamai nesunku - jie paprastai stovi grupelėse po du-tris žmones, atvažiavus transportui išsiskirsto ir įlipa visada kiekvienas pro atskiras duris. Jei taip atsitinka, nepamirškite, kad jūs stovite prie komposterio. Ramiai pažymėkite bilietėlį. Planas pavyko.

Deja, praktiškai viskas sunkiau. Važiavimas tampa geru nervų išbandymu. Kontrolieriaus ieškojimas tarp žmonių gali įvaryti paranoją. Ir šiaip, geriau jau ramia sąžine pažymėti bilietą ir gyvent toliau nepražilus. Klausiant kokio velnio as čia bandau sutaupyti centus? Viskas ištikrųjų gana paprasta. Kadangi baigiau bakalauro studijas, o dėl stojimų rezultatų į magistro studijas dar nėra, praktiškai esu persona nongrata:) Realiai man reiktų pirkti visus bilietus pilna kaina. Viskas būtų kaip ir ok, ale aš dirbt pradėjau neseniai, algos dar neturiu. Kaip sukrapštyti tuos pinigus kelionėms - mano asmeninis reikalas. Tai vat, sukiesi žmogus kaip išmanai:)

Sakykim čia buvo įžanga į šios dienos nuotykius. Važiuodamas į darbą autobusu, pajaučiau, kad tam tikroje stotelėje bus kontrolė. Bilietėlio deja neturėjau jokio. Na galvą palenkęs stebiu situaciją: priešais mus važiuoja troleibusas, reiškias mes apsaugoti nuo staigaus "Raudonojo autobusiuko" antpuolio..:) Sustojus stotelėje, pastebiu du žmones: vyriškį su tokia labai madinga siaurėjančia kepuraite ir treningais, bei moterį. Pradžioje lyg suabejojau, bet paskui kai jie įlipo pro skirtingas duris, supratau. Oplia, vat ir pakliuvau..
Moteriškė atsistojo tiesiai priešais mane, tad mano veiksmai tapo ypač apriboti. Viena mergina sėdėjusi šalia manęs išsitraukė piniginę. Viskas. Dabar jau tikrai aišku, kad laukia linksmybės:) Pora sekundžių, ir kontrolierės ženkliukas ištrauktas, moteris atsisuka į mane ir paprašo bilietėlių. Na aišku, tokių situacijų nesu didelis mėgėjas, tačiau žinau, kad ir kas bebūtų, reikia elgtis labai ramiai ir lėtai. Atsisegu savo krepšį, po truputį traukiu piniginę, o galvoje karštligiškai ieškau plano, kuris staigiai ir dabar pat mane išgelbėtų. Šauna mintis, kad reik traukt lauk senus talonėlius ir duot kontrolierei kol privažiuosiu stotelę, tada šokt staigiai lauk. Knisuosi po piniginę, ir randu seną nuolatinį. Šaltakraujiškai išsitraukiu ir kyšteliu kontrolierei priešais nosį. Ši mano nuostabai tarsteli ačiū ir nueina ieškot kitų aukų. Eina peklon pagalvoju. Praslydau, bet nervų reikėjo daug.. Išlipęs stotelėje paeinu iki kitos man reikalingos, sulaukiu autobuso, sėdu ir iškart pasižymiu talonėlį. Užtenka man tų nuotykių jau šiandien. Dar betrūksta kokios avarijos ir bus pilnas komplektas. Well what do you know.. Kitam sustojime tik pradėjus judėti... smūgis! Mūsų vairuotojas sugebėjo "įsiūti" troleibusui į galą. Nieko rimto, sužeistų nėra, tik vairuotojas laksto kaip paklaikęs. Aš spėju pagalvoti, kad gal jau užteks tų pranašiškų minčių, suglamžau bilietėlį ir nutapnoju į darbą pesh.com
Vat taip vat:)

1 komentaras:

Karolis rašė...

Visai idomi istorija :) Teks ir man kraustytis i didmiesti, gal kada netycia pravers sios teorines zinios. :)