2007 m. rugpjūčio 10 d., penktadienis

(Ne)Skaitau ir tuo džiaugiuosi

Mobilusis telefonas, nešiojamas kompiuteris, Internetas - dabartinio pasaulio atsipindžiai. Milžiniškos pažangos, mobilumo ir išsivystymo atspindžiai. Palyginus neseniai atsiradę, šie technologiniai stebuklai tapo mūsų gyvenimo dalimi. Sunku pasakyti ar gyvenimo tempo spartėjimas yra jų įtakotas, ar jie tik priemonės, padedančios išgyventi milžiniško tempo betono džiunglėse.
Poilsis nūdienos pasaulyje tampa trumpesnis, tad norisi jį išnaudoti kaip įmanoma prasmingiau. Pavargę milžiniško pasaulinio teatro aktoriai - mes, eiliniai žmonės, grįžtame į savo urvus, kuriuose galime pasirinkti, kaip ir su kuo ilsėsimės. Aktyviai ar pasyviai. Neabejoju, kad didelė dauguma savo pasyvų poilsį įsivaizduoja kaip drybsojimą priešais kalbančią dėžę. Kita dalis, dažnai 'technologiškai labiau pažengusių' neria į Interneto platybes. Moderniam amžiui, modernus poilsis. Atrodytų ši tendencija yra naturali ir logiška. Bet gerbiamieji, kokie reikalai su knyga? Nejaugi tai praeities atributas? Nejaugi tai yra tik intelektualų ir mokslo žiurkių pramoga?
Darosi įprasta tendencija - žmogui norint kažko, jam tas kažkas padedamas ant lėkštutės, sukramtomas ir sumaitinamas. Amerikonizmas populiarus - patogu taip gyventi, ką čia ir bepridursi... Noriu informacijos - pora minučių ir jau knisi begalinius Interneto archyvus. Sutinku, kartais be jo neišsiversi. Bet, bet.. Jums teko skaityti ilgus tekstus ekrane? Aš asmeniškai didelės apimties tekstus atsispausdinu. Galvą kirskit, bet patogiau ir taškas. Noriu poilsio, tapu tapu iki artmiausios video nuomos, pasiemi filmą - vakaras garantuotas. Vadinkit romantiku (toks ir esu:) tačiau man smagiau pasiimt patinkančio rašytojo knygą ir vakarą praleist su trupučiu pastangų. Dauguma pažystamų pakomentuotų: "Taaaip, neblogai čia tu intelektualiniesi, bet va kokie dainų/šokių dešimtukai rodomi. Ohoho!" Norisi netikėti, kad tos retos poilsio minutės kainuoja taip pat pigiai, kaip televizijos pateikiami šou.
Aš pats mėgstu dabartinį pasaulį, esu ateities žmogus. Tiesą sakant ir pats nemažai laisvo laiko praleidžiu drybsodamas prie kalbadėžės (kiti ją vadina tiesiog televizija:), ar naršydamas Internete. Neneigiu - laiką praleidžiu neblogai. Bet kartais, čiumpu įdomesnę knygą ir užsirakinu nuo pasaulio. Nenoriu būt daržove už kurią mastoma, kuriai formuojama nuomonė. Nenoriu patapt individu, kurio veiksmai grindžiami "Visi taip daro, kodėl daryt kitaip?". Skaitau ir tuo džiaugiuosi. O tu?

Komentarų nėra: