2007 m. rugpjūčio 14 d., antradienis

IRC pokalbiai: praeities šlovė ir dabartinis sąstingis

IRC, kaip teigia Wikipedia, yra ryšio protokolas ir interneto paslauga, skirti gyvam bendravimui Internete (operatyviam apsikeitimui trumpomis tekstinėmis žinutėmis). Atsiradęs Suomijoje 1988 metais, Lietuvoje įsikūrė kažkur 1995ais metais.
Jau nuo pačios Interneto atsiradimo pradžios, žmonėms rūpėjo tarpusavio komunikacijos galimybė. Prasidėjusi elektroninio pašto forma, kuri, tiesa sėkmingai išliko iki šių dienų, vėliau ji smarkiai plėtėsi. Atsirado įvairių "chatų". Vienam jų buvo lemta patekti į istoriją. IRC pokalbių populiarumą aplenkė nebent Skype programa. (tikslių duomenų neturiu, o būtų velniškai įdomu..)
Atsimenu, jog kažkur apie 1997 metus atradau IRC pokalbius. Nuo tos dienos sąskaitos už telefoną nebebus mažos niekada.. IRC su mIRC programa priešakyje, man buvo tikrų tikriausias narkotikas. Tuo metu interneto greitis nebuvo dabartinių standartų, tad pokalbiai buvo pagrindinis užsiėmimas. Žinoma užkibau ir ant "internete tavęs niekas nemato, tad gali būti bet kuom". Būdavo išties smagu. Pamatę telefono sąskaitą tėvai pareiškė arba užraukiu visą šį reikalą, arba "lauk iš trobos". Bet kaip jau minėjau, IRC buvo narkotikas, todėl ilgai neužtrukau ieškodamas sprendimo kaip bendrauti nemokant nė cento - vakarais keliaudavau į tėvų darbus, kur prie kompiuterio prabėgdavo to meto smagiausios valandos. Merginų paieškos (taip man 19 metų, taip aš turiu BMW, o dabar atsiųsk nuotrauką), pokalbių kanalų karai, bendrų interesų turinčių žmonių suradimas, viskas tada buvo nauja, nepatirta ir tiesiog "vežė". #baras, #girls, napster, audiogalaxy, ech, nostalgija. Vėliau, internetui pingant, kažkur 1999 - 2003 metais, atėjo tikrasis IRC bumas. Žmonių kasdieną daugėdavo ir buvo sakoma, perfrazavus žinomą priežodį, "jeigu tavęs nėra IRC, tavęs nėra niekur". Lietuviškuose serveriuose vienu metu būdavo 5000 - 10000 vartotojų. Klasiokai, draugai, bendraminčiai, visi rinkdavomės čia. Su šypsena prisimenu pirmąsias "meiles", kurios gimė būtent IRC, tiesa, ateityje tokiu būdu susipažinau su nemažu kiekiu dabartinių draugų. 2005ais metais, Lietuvoje buvo pasiektas rekordas, vienu metu lietuviškame Aitvaro tinkle buvo 27152 žmonės. Deja, nežinau kodėl, tačiau IRC pokalbių populiarumas nuo to laiko pradėjo blėsti. Mano nuomone, pirmasis duobkasys buvo MSN Messenger programa, o IRC saulėlydį įtvirtino populiarusis Skype.
Dabar truputį apmaudu, kad šlovingasis IRC merdėja. Apmaudu dėl to, kad jis suburdavo visai nepažystamus žmones. Žinoma, dabar egzistuoja begalės forumų, tie patys BLOG'ai, skaipai, msn'ai. Bet tos dvasios nebeliko. Reikia tikėtis, kad ateityje sulauksime naujo bendravimo standarto, kuris bus toks pat, koks savo laiku buvo IRC.

6 komentarai:

vaidotas rašė...

hey, pritariu.. as ilindau apie 1999 tik.. Tada dar minutes irgi kainavo litus, tai damn.. O siaip IRC susirenka burys neazystamu, o skype msn ir pan. esme jau turet pazystamus konkatktuose.. Tas kartais uzknisa ;)

Anonimiškas rašė...

eh.. ir kur man tai girdeta (: as irgi i IRC ilindau 1997 metais. kokia trauma buvo kai pradejo telekomas uz minutes lupt mokesti, uh! ir lygiai taip pat kulniuodavau pas tevus i darbus ((:
siaip pritariu issakytom mintim - pasiilgstu pilnu kanalu ir nesibaigianciu plepalu su atsitiktiniais zmonemis..

fluxsoap rašė...

tai va as irgi pamenu tuos laikus, kai vietoj to kad eiti i vairavimo kursus, as eidavau i kompiuterine pire mirco.. taip pigiau, negu jungtus nelegaliai per telefona.. pamenu #klaipeda, #bara, #girls, cia tik pop, pamenu ir kelis mielus kanalus kuriuose praejo linksmos liudnos paselusios dienos, dabar liko tik nostalgija.
manyciau reiketu 1999-200x IRC laikus suskirstyti i dvi eras, tai RKP ir dalnet (gal pavadinimuose darau klaida). Tai va rkp laikais viespatavo diktatura, jeigu tu sukurdavai kanala, butinai reikdavo pakabinti bota, ar ta pati mirca kad jis kabetu su o (Opu), nes kitaip butu TakeOveris. Acimenu kai kazkas uzeidavo ir sakydavo "netspleetas davai eijnam i ta ir ta kanala ir babninam kickinam visus, nu po to grizdavo piktas rekp ir visus isspirdavo", po to prasidejo dalnetai shudetai, vietoj rkp sededavo savas, bobute, mergaite... svecias87987654 spiriami laukan, daugelis suaugo is to amziaus, perejo prie asmeniskesniu (ne turgaus) komunikacijos priemoniu, kaip msn, skype, ar ieskok.lt, ar draugas.lt, kazkuriam is ju radau sau zmona. O daugelis tiesiog rado sau megstama uzsiemima ir ilindo i savo uzsiemimo tema atitinkancius forumus, taip pat acirado web2.0 web3.0 ir visi sedi nepatenkinti darbe ir sako kad internete nieko gero nebera., kaip kad budavo anksciau.. Jeigu kas duotu man viena sanca sugrista atgal gyvenyme, tai grisciau i 1999metus. :)

MekDrop rašė...

Visiškai pritariu... galbūt todėl, kad aš esu dar viena IRC auka... :)))

vidas rašė...

šito tavo įrašo paskatintas, po n metų pertraukos pajungiau irc.;)

god damiit.. beveik visi kanalai, kuriuos juzindavau mirę. baras ir tas juokingai atrodo.;))

Unknown rašė...

faktas kaip blynas.
IRC turejo viena dideli pliusa:
galejai laisvai rast nauju draugu, ypac jei teisinguose kanaluose sedejai. Puse mano dabartiniu draugu yra kadais IRC sutikti. However, tas geras nebutu toks geras, jei nesibaigtu. Dabar bent jau galima palinguot galva ir nostalgiskai prisimint senus gerus laikus :)